FRANTIŠEK UHER

Jen ojediněle básník/básnířka charakterizují vlastní tvorbu tak precizně, jako se to povedlo Ondřeji Lipárovi v básni Ostrov je bezpečný ohraničený… ve sbírce RETRO (Host, 2023, 60 str.): Cloumají s námi estetická stanoviska / v rukou odjištěné metafory.

Lipárovy metafory jsou přesnými atributy důsledného kejklíře, který dokáže čelit světlometům – cituji ze stejné básně – zároveň však disponuje vlastními světlomety, jimiž dokáže originálním způsobem nasvítit originální myšlenky, uvést do pohybu loutky svých představ, nasvítit krajinu svých improvizací a letmých postřehů.

Nepatří k básníkům, kteří nepřetržitou expanzí tvorby nejednou uvíznou na svízelné mělčině. Představuje se po desetiletých pauzách. V roce 2004 vydal Skořápky, o deset roků později pozoruhodnou sbírku Komponent.

Retro není pouhým ohlédnutím, zamyšleným pozastavením nad minulostí. Pod tou průsvitnou záclonou otvírá vrátka do důvěrně známých končin, v nichž lze stále hledat krystaly nového, mnohotvárného a naplňujícího. V básni Sledovat čteme Schovám se před srpnovým sluncem / už kolikátý týden vyhlížím jestlis přečetla můj vzkaz. Nuže, básník oslovuje osobu ženského rodu, ale vyhlíží širší perspektivy, medituje nad přelitými květinami jako kdyby, znepokojen smíchem a provinilými vzpomínkami, hledal správný terč pro svoje nenápadné oštěpy, pro laskavý tanec metafor a snahu znovu objevovat dávno objevené, ale stále potřebné a působivé. Ještě jeden citát: Ptáci i brouci dodrželi termín.

Ondřej Lipár účelně vetkal do své tvorby zřetelnou osnovu, přesně dodržuje vlastní pravidla tvorby, která není pouhou hrou se slovy, a třebaže s již zmíněnými intervaly mezi vzepjetím svých básnických křídel stále dokáže upoutat, zůstává svůj, nechává si pro sebe ohradu svého tvůrčího přístupu, vítá však všechny vstoupivší hosty. Jeho poezie není levným zbožím, prozíravě komponovaná sbírka má trvalou hodnotu s bezbřehou záruční dobou, bude dlouho aktuálně vypovídat.

Lipár se nenechává ovlivnit žádnou změnou společenského počasí, jeho dominantní metafory nebudou ztrácet lesk. Zatím to dokazuje pravděpodobnost, že pozornější čtenáři po dočtení knihu neodloží, ale vrátí se na první stránku, aby se pokusili objevit v rozkvetlém údolí další slunná místa, další nenápadné vůně, další rozcestí, další přísliby.