IVAN ČERNÝ

A přímo v centru Prahy: čeká milovníky výtvarného umění v nové galerii Art Mozaika od 30. června do 11. září tohoto roku.

Grafiku i plátna, koláže, plastiky i keramiku a fotografie od mistrů tak zvučných jmen, jako je třeba Drtikol, Kuscynskyj, Dostál, Kubík či Pošva, doplňují díla mediálně známých tvář. A tak mezi vystavujícími návštěvníci galerie najdou kupříkladu práce známého herce a fotografa Hynka Čermáka, zpěváka a fotografa Petera Nagy, fotografku Janu Wallace (dceru Karla Svobody), špičkového romského uměleckého fotografa Milana Junka a řadu dalších.

Předchozí dva ročníky měly jak vysokou návštěvnost, tak i silnou sledovanost v médiích. Jak by ne, takovýto souhrnný projekt nejlíbivějšího kumštýřského tématu téměř nikoho nenechá v klidu.

Výstava Erotika III. je pojata ve velkém stylu. Společnost Art Mozaika, vydávající již pátým rokem stejnojmenný list, zaměřený na výtvarné umění a kulturu, pojala třetí ročník po téměř dvouleté koronavirové výstavní abstinenci jako svou výstavní loď a přizpůsobila jí všechny své prostory v sídle firmy, v ulici Politických vězňů 8, Praha 1 – v chodbách, velké hale a dokonce i v protiatomovém krytu v podzemí.

Na výstavě si můžeme prohlédnout, ba i zakoupit celou škálu projevů erotiky od vrcholného umění až po erotiku v reklamě.

Zatímco první ročník výstavy v Hybernské (2018) byl zaměřen čistě na fotografii a druhý (2019) naopak na malbu, kresbu a grafiku, ten letošní zahrnuje všechna uvedená média, rozšířená ještě o keramiku a sochu. Výstava zahrnuje několik set exponátů reflektujících krásu lidského těla od desítek autorů několika generací – od poloviny 19. století až po zcela současné autory.

Projekt představuje reprezentativní výběr z českého a slovenského erotického umění a v oddělených prostorách Kabinetu erotiky, mládeži nepřístupných, budou prezentovány práce na hranici vnímání tohoto žánru. Výstava je koncipována z několika úhlů pohled a ukazuje proměny a vnímání erotiky a sexuality v průběhu času.

Součástí výstavy je řada doprovodných programů; workshopy, přednášky, setkání s umělci a akce s mírně erotickým obsahem.