FRANTIŠEK DOSTÁL

Statistiky, i když bývají někdy sestavovány tak, aby se navýšila prodejnost jistého zboží, prozrazuje mnohé. Existují však i další statistická čísla prozrazující smutnou realitu, s níž bude potřebné se velmi brzy zaobírat. Případná rozhodnutí budou však již záležet na mladších pracovnících, co posedávají uvnitř velkých skleněných budov a vše okolo sebe řídí přes obrazovky počítačů. Občas si ale od něho odskočí k automatu a vrací se s kelímkem kávy v ruce. Pravdou ale je, že digitalizace dokáže někdy ušetřit dost peněz.

Stránky v knihách bývají rovněž číslovány, aby si čtenář zapamatoval, až kam se dočetl cosi o tom, jak si počíná Sherlock Holmes při řešení vraždy v jedné márnici v Londýně. Jenže jsou i čísla, která varují. Například se zvýšil počet přesluhujících šoférů autobusů, strojvedoucích, a rovněž mezi lékaři a zdravotníky je dost těch, kterým stáří klepe na záda. Lze tak naprosto jasně prohlásit, že na jejich místa budou potřební lidé, kteří je nahradí. To už si ale mladší lékař, vystudovaný v tuzemsku, vydělává často v cizině.

Tuším, že i mladý a schopný obsluhovatel počítačové sítě určitě bude někdy potřebovat poradit od lékaře. Protože se dny prodloužily, vyrazily na silnice i řvoucí motocykly. Stává se, že jejich řidiči jsou po maléru k lékařům rovněž dopravováni. Jenže v sanitce. O letošních velikonocích, i když provoz byl mnohem slabší, počet úmrtí motocyklistů značně převýšil loňskou statistiku.

Kultura našeho přebývání na zemském povrchu se proměňuje. Realitou je i pro mě poznání, že když se někde okolo nás objeví moudrý a schopný člověk, tak ho hlupáci začnou pomlouvat, protože sami moudrost neznají. A jsme opět u čísel, která převyšují počet moudrých a rozumných lidí. I ke čtení čísel je třeba dobrých počtářů. Statistika totiž může oslovovat jen někoho. Třeba i člověka, který se v ní pohybuje a je za ni placen…

Určitě všichni zaslechli slovo koronavirus. Počet lidí, kteří se s ním setkali, se rovněž dostal do statistik. Pravda, i díky této nákaze ubylo návštěvníků turistických stezek, i když v čase velikonoc se lidé nějak víc setkávali. Smutným zjištěním byl odpad papírů, plechovek i lahví při cestě směřující na kopec. Těžší plechovku s pitivem turista dokázal dopravit až na vrchol, ale prázdnou při cestě dolů již neunesl. I tohle bývá varováním, na které se příliš nedbá. Škoda převeliká. Nějaký příští virus se totiž už někde v ústraní těší, že i on přispěje do statistik. Ve světě umírají tisíce lidí a v jedné zemi neustále odpalují všelijaké rakety. Ty také dokážou přinášet smrt. Anebo jen hlad v zemi, kde je odpalují?