VLADIMÍR PŘIBSKÝ

Pivo je drahé. Jistě by se nikdo nedivil, kdyby se 280 tisíc pivařů rozhodlo uspořádat na Letenské pláni happening žádající okamžité snížení ceny piva o 33 procent. Pivo je český národní nápoj a mělo by být tudíž dostupné co nejširším vrstvám občanů.

S demonstrací za snížení ceny piva by se mohl spojit i požadavek okamžitého odstoupení ministryně obchodu a průmyslu, případně i předsedy vlády a prezidenta republiky. Ti všichni dopustili vysokou cenu piva v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

Na tribuně by se během tří hodin vystřídali herci a umělci mnoha oborů, známí i neznámí, kytaristé i klávesníci. Sedmdesát lidí by chytilo úžeh. Po manifestaci by se nejbližší hospody a restaurace zaplnily manifestanty, kteří by si klidně dali drahé pivo a levný špekáček.

Je vlastně s podivem, že se dodnes ještě nikdo nepokusil zaplnit Letenskou pláň 280 tisíci pivaři. Všichni komentátoři televize i rozhlasu by to podpořili, všechny noviny by tím byly nadšeny. Agentury by okamžitě vydaly výsledky svých vědeckých výzkumů, jichž by se zúčastnilo 789 respondentů, že pro zlevnění piva je jich 42,5 procenta, kdežto proti zlevnění je 2,8 procenta respondentů.

Nicméně pivo by nezlevnilo ani o korunu; žádný ministr by nebyl odvolán, ba ani premiér a prezident republiky. Takzvaný obyčejný člověk by jenom nemohl pochopit, jaký to celé vlastně mělo efekt, proč je tam svolali, a co si má člověk myslet o 280 tisících lidí, kteří neměli lepší nápad, než takhle nesmyslně zabíjet čas.