Kočka Malvína

V průběhu staletí šel pokrok mílovými kroky kupředu. Už nemusíme šlapat pěšky z Čech až do Itálie nebo na konec světa, doveze nás tam pohodlně i s občerstvením vlak či eroplán.

Nepotřebujeme si už nosit s sebou spoustu knih, stačí nám jedna elektronická hračka, do které se vejde knih, kolik jen její paměť zvládne pojmout. Dostavníky, kočáry a další starožitná zařízení patří už dávno do třídy muzeálních kousků. Nemusíme se však obávat, že by svaté oslovství, o němž tak hezky básnil Giordano Bruno, než ho za konstatování prosté pravdy, že země je kulatá a za šíření svatým oslům a panstvu nepohodlných myšlenek svatí oslové usmažili na hromadě dobře vysmoleného dřeva jak candáta, bralo podobnou úhonu. Naopak daří se mu tak skvěle, jak se o tom svatým oslům v pradávné minulosti ani nesnilo. Na rozdíl od svých předků ale používají jemnější metody než je fajrák, jehož plameny šlehají do nebes. Taky na rozdíl od svých předků, kteří by si o kacíře neopřeli ztrouchnivělé kolo od popravčí káry, k těmto rádi potajmu chodí procesím o moudra a rady. Inu, kacířské rady a nevědeké čarodějnické praktiky nesmrdí, pokud jde o mne a moji rodinu, kamarády a kamarády kamarádů. Za to pokud jde o moji plnou prkenici, tyto rady, praktiky a metody přivonívají peklem a jejich šiřitele je nutno pronásledovat a hubit ohněm mečem.

Do nevědeckých názorů jedné takové kacířky jménem Johanna Budwig dává náhlédnout kniha jejího žáka Lothara Hirneiseho Velká kuchařka a učebnice olejovo-bílkovinové stravy. Kdyby se svaté oslovstvo začetlo do této knížky, zajisté by se chytilo za hlavu a zaúpělo: „Proboha, vždyť léčení nemocí je tááááááááááák složitý vědecký problém, a tady nějaká Budwigová s nějakým svým fámulusem tvrdí, že jde nemoci, na něž přece platí jen prášky a kapky, vyléčit potravou! Jak může něco tak obyčejného pomáhat spoustě lidí? No, kde to proboha jsme, snad ne zpátky v dobách, kdy se po hrozenkovských a žitkovských kopcích proháněly bohyně?“

Byla to právě tato otázka, co vedlo žáka a pokračovatele odkazu paní doktorky Budwigové k napsání výše zmíněné knížky, která dává čtenářům možnost podívat se na současnou medicínu i alternativní lékařské směry, dozvědět se něco víc o využití lněného oleje jako chutné a cenné potraviny, připravit si doma jednoduché, ale chutné a zdravé pochoutky ze lněného oleje a hlavně o tom, jak je těžké bojovat nejen se svatým oslovstvím přímo do světa křičícím jen my máme pravdu a hrozící té čarodějnici nabízející placebo efekt a šířící nevědecké názory starozákonní pravicí, v níž třímají fascikl žalob a obvinění. A protože paní doktorka jako všechny čarodějnice není zrovna diplomat a její žák umí také dát na nevybíravé oslovení svatého oslovstva pádnou odpověď, počteme si v knížce i o docela ostrých přestřelkách, jejichž jádrem byla právě pravda a čistota bez nešvarů. Tak moc těžké je měnit věci a zrezivělé vyježděné koleje k nápravě věcí lidských. Takže si, milá čarodějko Budwigová, pověs diplomy ze dvou vysokých škol tak akorát na zeď a ty kulinářské blivajzy svoje skvělé si strč laskavě do… do časopisů pro hauzfrauen.

Paní doktorka Budwigová se ale nevzdala, a tak se i obyčejné hospodyňky české mohou stát lékařkami přímo ve svých domácnostech. Jak? Naprosto jednoduše. Tím, co svým blízkým naservírují k snídani, obědu a večeři. Kdo by také odolal zdravé snídani složené z celozrnného pečiva a tvarohovo-lněného snídaňového müsli s borůvkami a vlašskými ořechy, vanilkou a jahodami či jen tak s ovocnou šťávou? Nebo obědovému meníčku složenému ze zeleninového vývaru, zeleniny zapečené s pohankou a sýrem, servírovanému s extra pikantní zeleninové mísy a krémového dezertu s vodkou? Nebo salátu ze zelených fazolek jako chutné a lehké večeři?

Půnebí papalášovo jakož i Pepy z Horní Dolní potěší rovněž tak cizokrajné a exotické nedělní dezerty, jako je Fujiya, Červený kabát na sněhu či Zamilovaná linovita v ovocném županu. Hospodyňky-lingvistky mohou rovněž obohatit český (nejen kulinářský) slovník o pojmy, jako je Linomel či Oleolux.

Chcete vědět, co za vybrané lahůdky se skrývá pod výše vyjmenovanými názvy? Podívejte se do Velké kuchařky a učebnice olejovo-bílkovinové stravy a tam to najdete.