EVA FRANTINOVÁ

Pohlerichovy kuchařské hvězdičky dělají zázraky! Všechna místa plná, fronty až před restaurací a rezervace na tři dny dopředu. Lidé berou útokem restauraci Westy, na kterou se zaměřil pořad Ano, šéfe! Hodonínské restauraci se totiž povedlo získat od slavného šéfkuchaře tři hvězdičky. Hvězdnou zlatou medaili. Vaří tu jedině z čerstvého a kuchař je Rakušan. Hned po odvysílání pořadu se zvedla vlna podpory, lidé z celé republiky blahopřáli a volali.

„Já jim to přeji, ale je mi smutno, pamatuješ na knižní čtvrtky, fronty na Národní, na to jak také básnické sbírky byly podpultovky, jak slavnostně jsme si knihu nesli domů a vrhali se na stránky, jak nám jednu dvě nebo i ty tři hvězdičky udělil dopis básníka, kterému se líbila k prvnímu otištění naše básnička, jak nám takový dopis dochutil den…“, svěřila se mi vrstevnice, básnířka.

Také mně chodí vyúčtování za básnické sbírky. Svěřila jsem je před lety odběrateli Kosmas. Naposled se – v listopadu 2016 – prodal Sešívaný cherubín v počtu 1 ks. Název sbírky mne napadl na ostrově Lošinji. Vyřazený, z kostelní věže do zastrčeného rohu za kostelem snesený cherubín, který se nad městečkem otáčel podle větru, cherubín pobitý stoletými hřebíky a záplatovaným zeleným plechem stál u zdi a kamsi ukazoval prstem. Dva roky čekal na odvoz, dva roky jsem u něj „vařila“ s podporou moře knížku. A kolem hlavy cherubína pluly hvězdy – jen je utrhnout!