FRANTIŠEK DOSTÁL

Obyvatelé své rodné země si ze svých peněz uhradí zřejmě už také dopisy, které si sami sobě neposlali. Tak rozhodli a učinili moudří vladaři proto, aby se všichni obyvatelé země dostavili na místo, kde jim bude do ramene vpíchnuta injekční jehla. I několikrát a v rozličných intervalech. Používají se různé vakcíny, co jsou neustále vylepšované a zdražované, neboť jsou navíc úžasným prostředkem k získání peněz. A pak také, některé z nich se třeba už nějaký čas povalují v ledničce. Nakonec se ukazuje, že je potřebná už i třetí vakcinace a vypadá to, že očkování budu potřebné opět za několik let.

Teď zatím jen naší poště stoupne počet dodaných zásilek vybízejících k očkování. Pošta tento nápor zajisté přivítá, neboť potřebuje peníze i na odměny těch, co o jejím úspěchu rozhodují. Vydražení několika poštovních budov ale jen trochu oddálí další problémy. Nakonec kde v dnešním světě vůbec starosti neexistují, že? Takový normální chod společnosti uprostřed tržního hospodářství.

Jenže když tato situace se vždy poněkud protahuje, přichází člověku i do mysli cosi podivného, co má vliv na zrod nehezkého počínání. Narůstající agresivní a drsné chování lidského pokolení je nyní už na denním pořádku. Dokonce i za hranicemi naší země. Vedou se řeči všelijaké o lepším chování se k naší přírodě a našem životním prostředí.

Piráti či bukanýři vždy s čímsi přicházeli a šířili okolo sebe i strach. Nyní mluví o tom, že lidé staří 70 let by již neměli usednout za volant. Letošní léto přineslo zdražení parkovného v hlavním městě a stejně tak povyskočilo také jízdné v městské dopravě. Takže co bude dál? Auto si asi každý bude brát na záda a usedne s ním ke stolu na pracovišti. Zdražení totiž někdy přináší i výrazná negativa. Ano, městská doprava v čase covidové krize přišla o dost cestujících. Ti ale zase přišli o zaměstnání…

Piráti a bukanýři bývali před mnoha lety na pranýři. To když na moři přepadali všelijaké bárky naložené zbožím. Dnešní mladí piráti vystartovali v předvolebním čase i na důchodce, co jsou ale podle statistik na silnicích za volantem ohleduplnější.

Měli by však také navrhnout, aby lidé do 30 let chodili zase pěšky. Mládí pohyb sluší a jejich rychlé jízdy na motocyklech rychleji ukončují jejich pobyt na světě. Statistiky sdělují krutou pravdu, páni piráti. Z reality nikdo nevyklouzne, akorát se z ní každý snaží vykecat a nepřicházet o peníze a hlasy případných voličů.

Piráti a bukanýři, zůstaňte raději ve vikýři!