Laudatio na Jiřího Adamce

JIŘÍ PISKÁČEK

Pan Jiří Adamec patří mezi nemnoho mistrů klasického českého seriálu a televizní tvorby. Natočil celou řadu velmi pěkných, řemeslně i umělecky hodnotných děl, na které se i v současné době dívají statisíce diváků bez rozdílu věku při reprízách.

Nejedná se ovšem o nekonečné seriály, v nichž hrdinové řeší stále dokola „závažné“ problémy lidské existence a bytí. Jedná se o seriály, jež mají spád, zápletku, vynikající herce a dokonalé herecké a režisérské provedení.

Z této Adamcovy tvorby vzpomeňme například seriály Sanitka, Bylo nás šest, Dlouhá míle či Zkoušky z dospělosti a v posledních letech velmi sledovanou Pojišťovnu štěstí, do níž jako vždy obsadil řadu známých herců.

Sám si zahrál i ve filmech. Například ve filmu Vím, že jsi vrah, kde hrál důležitou postavu, a poté si zahrál i ve filmu Na startu je delfín.

Výše zmíněný seriál Sanitka patří v československé televizní tvorbě k tomu nejlepšímu, co bylo natočeno. Tyto jeho seriály oproti dnešním dílům bez konce mají další obrovskou výhodu: hráli a hrají v nich vynikající herci a, jak prohlásil nedávno jeden velmi známý herec, doslova hajzl bábu vystřihla národní umělkyně.

Proč měla a má veřejnost tyto seriály tak ráda a proč jsou sledované i v současnosti? Zobrazovaly a zobrazují život takový, jaký byl a je, nic nepřikrášlovaly a chyběla v nich tehdy všudypřítomná politika. A pokud v nich přece byla, pak velmi okrajově, na rozdíl od některých prací páně Dietla, byť tyto seriály byly rovněž vynikající a velmi sledované.

Dnes hraje v seriálech obrovské množství „herců“, které veřejnost prakticky vůbec nezná, pokud nesleduje nekonečná pokračování. Totéž platí o krátkých detektivních minisériích mnohdy nevalné kvality.

Proslulá je jeho tvorba velmi úspěšných pohádek. V roce 1980 natočil pohádku Princové jsou na draka. Stala se velmi populární, a to nejenom díky kvalitnímu hereckému obsazení, ale i písním Svěráka a Šípa. Kdo by neznal píseň Statistika nuda je nebo Dělání, dělání, všechny smutky zahání?!

Jako režisér je Jiří Adamec podepsán i pod další skvělou pohádkou Což takhle svatba, princi z roku 1986.

Od osmdesátých let se podílel na natáčení a režírování tradičních a velmi úspěšných televizních Silvestrů. Podílel se i na vysílání Českého slavíka a humoristického pořadu Dobroty.

Pan Jiří Adamec patřil a stále patří mezi klasiky československé a české filmové a televizní tvorby. Jeho seriály byly a jsou trvale oblíbené, mají vynikající provedení, hrají v nich skvělí herci.

A lidé tyto televizní seriály a pořady milují a opakovaně je sledují, což se nedá říci o řadě současných filmů, byť oceněných Českými lvy, které uvidíme v televizi jednou dvakrát a pak už je rychle zapomeneme.

A právě oblíbenost Adamcových pořadů, seriálů a pohádek je tím lidsky nejdůležitějším a dokládá trvalou kvalitu jeho díla.