JAN ZEMAN

Stalo se, že je nejen v Praze nouze o parkovací místa. Stává se též, že nedostatková parkovací místa zabírají auta, která jsou zvláštní tím, že nemají státní poznávací značku, ale jinak vypadají zachovale. Snad jsou i funkční. Stojí tam bez hnutí měsíc, čtvrt rok, půl rok, rok, dva. Ptají se občané, co s tím? Prý nikdo neví.

Bývala doba, kdy se takové auto vyfotografovalo, fotka poslala na dopravní odbor příslušné radnice, ten na příslušné straně internetu vyvěsil varování a na ono auto vyvěsil cedulku, že pokud se majitel nepřihlásí, bude auto po dvou či třech měsících odtaženo na šrotoviště. Pokud se majitel nepřihlásil, tak se i stalo.

Pak ale přišla novela zákona, která takovou praxi zatrhla a prakticky znemožnila odklizení aut, která jsou sice bezprizorná, ale nejsou ještě vrakem. Vedoucí odboru dopravy jedné radnice, který si nepřeje být jmenován, mně vysvětlil, že oni jako radnice s tím legálně nemohou udělat vůbec nic; podobně policie.

Zlí jazykové tvrdí, že přece jen existuje jistá, hodně křivolaká cesta k odstranění takového auta. Musí se prý najít někdo, kdo pod rouškou tmy a za cenu rizika odhalení takové auto odtlačí na místo, kde bude překážet jako pěst na oko, čímž občany naštve natolik, že auto pod rouškou tmy rozbijí. Pak bude prohlášeno za vrak a může se odtáhnout na místo, kde nebude zabírat místo k parkování. Je to prý ale značně riskantní. Zvláště v hlavním městě Praze, kde se to udavači jen hemží.

Možná se ty trable s opuštěnými auty, jež dosud nejsou vrakem, v příštím roce změní. Příslušná novela zákona již prošla druhým čtením ve Sněmovně. Zaručit ve Sněmovně ale nelze vůbec nic. Nemá se prý o tom mluvit před radními Kocourkova. Mohli by prý zrudnout závistí, že na takovou věc sami nepřišli…