FRANTIŠEK DOSTÁL

Mysleme si cokoliv o světě okolo nás, ale v každé době se chod země potýkal s všelijakými zákony a předpisy. Zákony se ale měnily, upravovaly a také nedodržovaly. Bývaly rovněž obohacovány o další doplňky a ustanovení. Jednoduše řečeno – byly určeny lidem, aby ti se chovali a počínali si správně. Navíc pomoc lidem poskytovali i státní úředníci. Je jich dost a ti vždy věděli, co a jak ohlídat, aby státní kasa byla vždy plná a zbylo i na odměny.

Cosi páchnoucího se ale nedávno objevilo i na sportovním poli, kde se strefuje do balonu dvaadvacet hráčů pobíhajících na trávníku a z ochozů je slyšet povzbuzující řev, který bývá doprovázen i pranicemi. Na milionech korun vynaložených na nákupech fotbalistů se přilepuje řada dalších lidí, kteří si do tobolky vecpou rovněž něco grošíků. Dokonce i nějaký fotbalový boss si začal užívat takto získaných peněz ve vězeňské cele. Tam ale není příliš široký výběr pochutin a cukrářských produktů. Ovlivňování výsledků sportovních soubojů asi nebývá rovněž bezplatné. Páchnoucí hniloby přibývá, i když občas uslyšíme slova o férové hře a nějaký rozhodčí si najednou nesmí na hřišti zapískat.

Z fotbalového trávníku stačí i malé odbočení do oblasti nazývané justice. Za nepatrný únik daní ve výši půlmiliardy korun probíhá soudní stíhání už také i čtrnáct let! I přihodí se rovněž, že najednou nějaký soudce podlehl čemusi, co se nazývá ovlivňování. Existují jakési zmatky i okolo odposlechů a vypadá to, že se zvyšuje i počet těch, kteří jsou naprosto nevinní.

Možná, že už někteří z nás se doslechli i cosi o očkování, které má být hrází proti šíření nepříjemné pandemie. Těch očkovacích vakcín je najednou nějak příliš a stejně tak řečí o jejich skutečné pomoci a účincích. Vypadá to, jako by kdosi v pozadí chtěl zmenšit počet obyvatel, zvláště těch starších, z kterých se už nedá vytřískat příliš peněz.

Kšeftovalo se s rouškami a i zjištění falešných výrobků na tomto poli ve velké tržnici na jihu Prahy rovněž silně zapáchá. Stejně tak dovoz nekvalitních potravin a vývoz těch kvalitních surovin.

Miliony obyvatel planety je snadnější ovlivňovat pomocí strachu a nasměrovat je tak do lepších časů. O těch se lze cosi dozvědět až po jistém blouznění, na kterém se podílejí jisté medikamenty. Třeba i očkovací látky. Dav se opravdu dá ovládat i pomocí strachu.

Ano, ve společnosti je cítit cosi hnijícího i navzdory super budovám s kancelářemi k pronájmu. Těch přibývá a stejně tak i skladovacích hal na kdysi úrodných polích. V nich se někdy skladuje odpad z dovozu. Nic ale netrvá věčně, říká se, tedy ani láska k jedné slečně, která může být sice krásná, ale má třeba zase ve svém těle koronavir…