EVA FRANTINOVÁ

Nedávno mi zavolali: „Nechcete přečíst pár básní na kameru pro básnický festival, který poběží na internetu?“

Člověk má zkusit všechno a tak jsem se vypravila do kavárny, kde mělo natáčení probíhat. Udělali mi vynikající kávu, přečetla jsem si básně umístěné na stojáncích na stolcích, ale i básně napsané na zdech kavárny.

Potom mi kameraman připnul na tričko mikrofónek: „Sem se dívejte, už jak se budete divákům představovat…“

Začala jsem číst jednu báseň ze své poslední sbírky a potom další tři vybrané. Nebylo to ono. „Podívejte se na mě – když řeknu třeba okno, mohu to říci jako okno a přidat otazník, nebo zvýšeným hlasem, tajemně, tak, aby to lidi chytlo, je to škoda, je to krásná básnička, musíte to prodat!“, snažila se můj „přednes“ opravit autorka projektu.

Okno ach okno, nebo snad oknóóó? Dívala jsem se jím do prázdné ulice. Stejně dopadlo slovo „možná“, na kterém je vystavěná jedna z delších básní. S oknem se dá udělat více než s „možná“, třeba významná pauza, postavit do něj neviditelnou květinu atd. Jsme okno pro poezii, její výdejní okénko přes ulici.

Trochu mne děsí pasáž z knihy Černý a bílý New York od Jiřího Muchy: „U každého stolu se mačká šest až osm lidí a po dřevěných rozvrzaných schodech sestupují další. Obě pohlaví mají umaštěné texasky, kožené bundy a dlouhé vlasy jako Divoký Bill Hickock, nebo nekonformní límeček, kravatu a umyté ruce. Na programu je čtení poezie. Každý týden přinesou básníci své poslední verše, zapíšou se do pořadníku, a když na ně dojde, čtou. Někdo vstoje, někdo vsedě, podle stupně skromnosti nebo exhibicionismu. Ostatní poslouchají, pokyvují hlavou, nebo se stydí a zírají do šálku.“

Obraz, který se stále opakuje, obraz básnického tržiště. Visel na zdech pražského Rubínu, v Michalské… Ranní básně jsou drahé, dáš večerní se slevou? Které vadnou dřív?

Jan Dawidko napsal Poděkování lékařům i sestřičkám když ležel s covidem v Žamberku. Líbilo se to všem, i paní primářce. A vrchní sestra autora doprovodila až k autobusu, kterým odjížděl domů do Lična.

Je ve vatě! Prodal to!