FRANTIŠEK DOSTÁL

Při výlovech rybníků jsem jako kluk z hráze vždy rád pohlížel na tzv. pěšáky vod, co se bořili do bahna a v sítích přitahovali kapříky ke břehu. Někdy jsem si dokonce mohl kapra, ale už v kádi, pohladit po hřbetu, i když ten byl bez srsti. Tu míval jen dědův pes…

V rozbouřeném světě se v Anglii zaobírají myšlenkou, jak pomocí sítí pod hladinou moře odchytávat uprchlíky na gumových člunech, co se touží projít po Town Bridge. Pomocí sítí pod hladinou lze vyřadit z provozu také motor malých plavidel s uprchlíky. Pokusů k omezení migrace přibývá, protože ani Evropa není nafukující.

V evropských státech, ať již v rozdílném politickém klimatu, lidé si často pracně a v těžkých podmínkách vybudovali přesto své příbytky, a v továrních halách rovněž přispívali k ekonomickému rozvoji své země. V zemích, odkud přicházejí migranti, to nějak už neplatí a v ruinách měst se žije opravdu špatně. Situace se zhoršuje a v samotné Anglii se mluví také o zřízení detenčních center i na vzdálených místech světa! Vybudují se v nich prý nové domy, ale kdo je postaví? Neznám odpověď, avšak cítím, že ani s pomocí nešťastníkům to není snadné a problémy narůstají. Mluvilo se cosi i o povinném přijímání migrantů. Tuším, že i v Anglii se doslechnou o nejčerstvějším dění na Kanárských ostrovech, kam migranti připlouvají po stovkách. Někdy za skalnatým vrcholem na ostrově, kam není vidět, zakotví velká loď, ze které na menších loďkách běženci připlouvají k přístavišti. Domorodci bývají už také proti, neboť břehy jsou plné výkalů. Byla uzavřena už i pláž. Turistický ruch, z kterého ostrované žijí, je poněkud ohrožen. Ani pandemie není příjemná, neboť i na pláži je povinná rouška a lze ji sejmout jen při plavání. Nějaké prázdné hotely dostaly nové návštěvníky, migranty. Majitelé hotelů utržili něco peněz z EU. A co vůbec přinese budoucnost? Postačí sehnání pytlů s cementem a tvárnice k rozšíření Evropy?

Před několika málo lety vedoucí skupinky běženců, co přespávala u nás v bývalém zařízení Revolučního odborového hnutí nedaleko Jihlavy, prohlásil: „Vy nám musíte pomoci!“ Jako laik cítím, že azylový systém začíná být na celém světě v troskách. Pandemie od této situace jen poněkud odvádí pozornost.

Jak rád bych si na hrázi jihočeského rybníka zase pohladil kapra, který opustil rybářskou síť! Babička ho vždy ještě na pár dní ponořila do kamenné nádrže, než se zapálily svíčky na vánočním stromku…