JIŘÍ JÍROVEC

Mám na mysli zejména tu část českého politického spektra, která se ve Sněmovně (30. 9. 2020) s obdivuhodným nasazením pustila do vlády.

Roman Prymula, nový ministr zdravotnictví, předložil návrh, jak pandemii pozastavit. Sdělil, že situace je kritická, pokud jde o čas a o kázeň.

Když se začne hned, lze vzestup nákazy zachytit. Nic přehnaně nového: roušky, omezení počtu lidí tam, kde se viru nejlépe daří.

A teď poslouchejte: V první fázi bude stačit 14 dní, po nichž se rozhodne, jak dál.

Vidláci ve Sněmovně (ne nezbytně venkovani) se chystají k hození vidlí.

Marek Výborný je zřejmě vzdělán seriálem „Jistě pane premiére“. Sir Humphrey v něm vysvětluje, že nejlepší způsob, jak cokoli zabít, je vytvořit komisi.

Náš politik dostane ve Sněmovně slovo a praví:

„… Jsem přesvědčen o tom, bez potřeby nějaké formalizace, že by tady měla existovat pracovní skupina, kde bude ministr zdravotnictví, ministr školství, kde budou zástupci odborné veřejnosti, tedy České konference rektorů, Asociace ředitelů základních škol, gymnázií, CZESHa atd., to samozřejmě je na nějaké debatě, a na bázi nebo na půdě této pracovní skupiny by měla být prodiskutována opatření, která budou nějakým způsobem směřovat směrem ke školám, k žákům a studentům, a teprve po této debatě a po politické debatě ministra školství a ministra zdravotnictví by ta opatření měla být prezentována veřejnosti. Ne dříve, protože to bohužel způsobuje ten chaos, kterého jsme svědky, kterého jsme svědky v posledních dnech. Na mě se obracejí učitelé, ředitelé škol, různých typů škol s dotazy, jak to bude a proč to tak bude a na základě čeho.“

Mohl ještě přidat školní uklizečky a kuchařky, hospodské, majitele barů a nočních klubu a agentur, které organizují seznamky studentů (viz Mácháč). Seznam by mohl pokračovat až do úplného zblbnutí.

Poslouchejte znovu: Prymula mluvil o čtrnácti dnech. Jenže volby do Sněmovny budou již za rok a je třeba brousit meče. O nějaký vir nejde, na ten všichni „demokrati“ serou. Jde o Babiše, a především o 30 % preferencí, které má ANO 2011.

Když je válka (a tak si můžeme boj proti koronaviru představit), sejde se vrchní velení a ten nejvrchnější nakonec vezme tužku a na mapu namaluje šipky, kudy se půjde za vítězstvím. Někdy to vyjde, někdy dostane od zvědů mylné informace ohledně síly a polohy protivníka a rozhodne špatně, to se může stát.

Neúspěch ho stojí medaile, epolety a někdy i hlavu.

Nemůže si ale do štábu pozvat majitele nevěstinců a poprosit je, aby den před hodinou H živnost zavřeli, aby vojáci byli při silách.

Kdyby šlo o vir, museli by se předsedové všech stran sjednotit na výzvě občanům: Dodržte vyhlášená omezení, když se to povede, jde jen o 14 dní.

Jenže ti šmejdi přece nechtějí, aby se to vládě povedlo.

ODS po volbách odmítla spolupracovat s ANO 2011, no, a když Babiš volby vyhraje, zůstane vše při starém.

Sen o moci se rozplyne a Fiala, který se nezmůže než na opakování naučeného spojení Babiš – chaos, půjde od válu.

Bartoš je mladší, tak ten přežije a může si z Fialy dělat srandu.

Jsou to šmejdi, není pro ně jiné označení. Vyhovují jim debilové, kteří volají před MZ „Nechceme roušky, chceme demokracii“, nebo důchodci, kteří jdou vrátit roušky na Úřad vlády.

Je třeba ty debily podpořit, protože jsou proti Babišovi.

V této souvislosti je třeba zmínit Izrael, tedy stát, který tolik obdivujeme. I tam ale mají svoje debily, tedy ultraortodoxní židy, kteří z náboženských důvodů odmítají příkazy ohledně roušek a shromažďování.

No a teď mají na 9000 nakažených denně a vláda musela přijmout opravdu tvrdá opatření.

Jinak se jim zhroutí zdravotnictví – tak alespoň praví Dalibor Borek, tamní zpravodaj ČT.