FRANTIŠEK DOSTÁL

Bývalo tomu tak před lety a slova v názvu zamyšlení platí i ve žhavé současnosti. Rozběhlo se 21. století a začalo přibývat lidí, kteří věří tomu, že oni jsou ti praví, co vědí o lidech okolo sebe, že si počínají naprosto špatně. Víc než trapná slova z úst bývalého ministra padáků na jedno použití z roku 2018 na adresu premiéra a jeho odpověď silně zaostávají za úrovní řvoucí a opilé hospody. Tam se totiž vždy druhý den lidi umí dohodnout a poté obdarovat panáky všechny přítomné.

Málo platné, lidská hloupost je poznamenána nesmrtelností. Ano, člověk hned po svém příchodu na svět začne křičet, ale je tragédií, když to někomu vydrží až do parlamentních židlí. Navíc jsem toho názoru, že v tak malé zemi, jako je naše, senátorská sešlost jen zatěžuje státní rozpočet. Anebo je tomu jinak? V erární sešlosti se poslouchalo a často držela ústa a natahovaly ruce po žoldu. Ten byl potřebný k vybudování usedlostí za vysokými zdmi, na kterých bývají umístěny už také kamery. To proto, aby obyvatelé vilek ochránili svoji nevinnost.

Slýcháme okolo sebe všelicos. Třeba se mluví i o tom, že pravda chodí po světě vždy nahá, tudíž neoděná, ale stejně pravidelně si zakoketuje s hloupostí. Aby nahá pravda na chodníku nebudila veřejné pohoršení, člověk ji zahaluje do oděvů ušitých i v nejdražších módních závodech na světě. Těžko se pak rozpoznává, zdali proti nám kráčí pravda, anebo jen zabalená hloupost.

Z historie světa je známo, že králové mívali vedle svých moudrých rádců rovněž osobního šaška, kterého mohli klidně i nakopnout, i když ten svého vládce dokázal rozesmát. Nějak jsme ale už zapomněli, že pouze šašek díky svému pitvoření a rozdávání smíchu okolo sebe dokázal královi říct, aby nedělal krávoviny a neposílal žoldnéře do zemí, kde se lidé smáli a měli ještě co jíst. Současní králové mívají okolo sebe tiskové mluvčí. Ti do světa vypouštějí ale jen slova, která jim kdosi z výše přikáže. Není pro člověka přínosem, že se svým životem začal nějak splašeně probíhat a pozbyl často důvod k tomu, aby se usmíval, a tak později doktora v ordinaci prosí o předepsání prášků.

Jenže existují zatím ještě lidé, kteří si umí dělat legraci sami ze sebe. Prostě jsou jakýmisi soukromými šašky, co si z hloupostí okolo sebe dokážou poradit podstatně lépe.

Nakonec i šašek v sobě ukrýval schopnost a umění odzbrojit mocné, i když ti bývali přesvědčeni, že vyhráli. Domýšlivého vítěze tahle skutečnost přivádí k lenosti a k očekávání senátorského platu. Královský šašek si mohl říkat, co chtěl už v dobách, kdy rytíři při soubojích padali z koní. Šaškové ale tenkrát ještě na pódium nesměli. To až dnes. Všehoznalců k řešení problémů světa neustále přibývá. Tuším, že je jich víc než obyvatel planety. Šašek nikdy nepromlouval k přibývajícím lidem na Zemi, že je očekává už jen blahobyt. To obyvatelé planety slýchají od mocných, co už ale nemají na mysli blahobyt okolí, ale zaměstnává je mnohem víc vlastní pohodlí, a jak jim vycházejí kšeftíčky, či jak se jim povedla kuponová privatizace…