ZDENĚK HRABICA

Prezident Osvoboditel Tomáš Garrigue Masaryk, „tatíček Masaryk“, jednal po svém. Svědků jeho jednání bylo v jeho dvojité mateřštině přehršel a neurekom. Komu nepodal ruku, ten vypadl z kola.

V kapse polovojenského rovnošatu měl vždy několik nejvyšších státních vyznamenání a řádů; uznal-li – na místě a podle své volby vždy jedno udělil.

Prezident Sjednotitel Edvard Beneš si do války světa s Hitlerem nikdy nenechal ušít uniformu vrchního velitele československé branné moci, přesto o něm psali, že jich měl v šatníku po stovkách. Rád nosil holínky baťovky, nosil je nejenom on. Na míru je ve Zlíně u Bati ušili i pro Hermanna Göringa.

Státní prezident Emil Hácha neměl zpočátku na vinohradských hřbitovech na svém rovu ani jméno, ani příjmení, pouze zde byl na zeleném dřevěném kříži nápis: „Háchovi.“

Prezident Budovatel Klement Gottwald nikdy nedostal žádné zahraniční vyznamenání. Jediné, které měl, bylo za službu vojína v rakousko-uherské armádě. K napsání manifestačního politického projevu mu vždy stačila špička jedné tužky, kterou si rybičkou ořezal.

Prezident Antonín Zápotocký se odstěhoval do domečku na Pražském hradě i s rodinným nábytkem. A podle choti Marie a podle spisovatele Jana Drdy, chovali krátce i slepice.

Prezidentu Antonínu Novotnému se na Valném shromáždění OSN dostalo neveřejného ocenění „nejpohlednější tváře“ z přítomných osobností. Proslul pak i větou z Letenské pláně, že maso bude.

Prezident Ludvík Svoboda jako jediná naše hlava státu věděl, co za války i v míru znamená život a co znamená smrt.

Prezident Gustáv Husák neměl vždy na růžích ustláno; když abdikoval, nedostalo se mu po roce 1989 ani penze.

Prezident Václav Havel byl nejdekorovanějším československým prezidentem a téměř jedinou hlavou státu s největším počtem vyznamenání, řádů a čestných doktorátů. Svědectví o tom vydal politik Čestmír Císař, když působil jako velvyslanec v Radě Evropy a měl tuto starost ve svém diplomatickém referátu. O jeho prezidentské amnestii se objevil na plátnech českých a slovenských biografů dokonce celovečerní film.

Prezident Václav Klaus nezapomenutelně vsunul větu do dialogu o neviditelné ruce trhu. Pochlubil se početnou sbírkou pohlednic s tématem Poslední večeře Páně a záviděníhodným souborem pánských kravat.

Prezident Miloš Zeman, poslední v prezidentské řadě, svou prezidentskou kroniku stále ještě píše. Avšak ze seznamu zvaných na koordinační schůzky na Pražském hradě, jak prohlásil, nepozve hned druhou hlavu po své hlavě, předsedu senátu Miloše Vystrčila. Konečně, nelze se ani příliš divit. Ten nedávno na zahraniční cestě v Taj-pej deklaroval před celým světem, že je Tchaj-wancem!