FRANTIŠEK DOSTÁL

Nejedná se z mé strany o žádné světoborné historické ohlédnutí, jenže současnost si o něj řekla. Takže ten muž se jmenoval Horst Faas (1933 – 2012) a v roce se stal válečným fotografem, který dokumentoval válečné střety v Asii a Africe. Dostal také za úkol zachytit válku ve Vietnamu, kde byl zraněn a poté usedl na invalidní vozík. Jako redaktor se později zasadil o zveřejnění fotografie, kdy na osadu Trang Bang dopadlo zlo napalmu. Při útěku devítiletá dívenka ze sebe strhala hořící oděv a dál běžela nahá. Autor fotografie byl Nick Ut. Snímek se záhy stal jedním z nejznámějších z doby vietnamské války a podílel se i na jejím ukončení.

Fotografii bylo zakázáno zveřejnit právě kvůli nahaté dívence. Totiž přišel později i čas Facebooku a fotografie byla z něho odstraněna. Jenže ozvaly se protesty z několika zemí, a tak se snímek vrátil zpět. Nicméně hloupost pocházející z velké země za mořem, co s Facebookem přišla, přetrvává.

I přihodilo se, že v létě 2020, kdy se zase fotografie nahatého chlapečka objevila i na vstupence zvoucí na hudební pořad Letní lidé na plovárně v Senohrabech a na plakátě, byla z Facebooku rovněž stažena. V zemi, kde se střílí ve školní budově, rabují se obchody, zapalují auta, lidé po sobě házejí kameny a dokonce bourají sochy, je tento zákaz ukázkou farizejství. Inu, svět se chce tvářit ušlechtile, ale malost člověka převládá. Zvláště když má někde v almaře odpočívající kvér…

Morálku společnosti nevylepší zákazy lidské přirozenosti, ale asi loupeživé střety, kdy hoří obchody a jsou mrtví. Nasazené pouta pak spatří lidé na obrazovečkách snad na celém světě, ale nahatou prdelku šestiletého chlapečka na břehu řeky Sázavy spatřit prostě nelze. Jenže pravda je ten nejlepší obraz, i když bývá někdy jen fotografický. Mimochodem, snímek chlapečka se ocitl i v jedné z mých knížek.