JIŘÍ JÍROVEC

No konečně, chce se říct!

Tou dobou již (možná) budeme mít nové houfnice z Francie, které prý mají lepší dostřel než ty, které zatím máme ve skladech. A vrtulníky, které si Američané s těžkým srdcem utrhli od huby.

A něco obrněných transportérů máme, taky ručnice a (snad bezolovnaté) náboje do nich a neprůstřelné vesty. To vše prý proto, abychom se měli čím bránit.

Tož zbraně bychom měli, teď ještě nějaké ty žoldáky, tak lze parafrázovat TGM.

K tomu potřebujeme nějakou tu záminku k akci.

Pomocný učitel Václav Poustka názorně předvedl, že ze severního pólu lze jít pouze na jih.

Naši generálové jednou máchnou šavlí nach Osten, protože jinam se od nás s vojštěm jít nedá.

Pravda, ty zbraně ještě nemáme, protože nad ČR visí hrozba obrovského dluhu a na obranu si budeme muset půjčit od první až do poslední koruny.

Podle ČT se zatím snažíme přesvědčit dodavatele, aby nám posečkali.

Jakékoli odkládání války přináší obrovské ekonomické škody.

Ničení a budování se pravidelně stíhají.

K válečným ztrátám je nutné připočítat morální zastarání zbraní způsobené morálním zastaráním důvodů pro válku.

Teď máme ve skladech z větší části nepojízdné transportéry i houfnice, které používají jinou munici a nedostřelí dost blízko k Putinovi.

Válka posílí ty, které nezabije. Vytváří hrdiny a dává nový elán do života již tím, že skončila.

Slovo válka bývá nahrazováno termíny jako obrana, krizový stav a bezpečí obyvatel.

Jsou i v projevu Jany Černochové, ale za pozornost v něm stojí tato pasáž:

ODS dlouhodobě chce, aby příprava obyvatel pro krizové stavy začínala už na školách. Pokud to myslíme s obranou naší země a bezpečím obyvatel vážně, musíme zavést nějaký ucelený systém, který by naučil mladou generaci přežívat bez moderních technologií a naučit se třeba takovým věcem jako jsou základy první pomoci.

Černochová, možná nevědomky, potvrzuje přírodní zákon, podle kterého každá velká myšlenka je spojena s problémy, který jsou stejně velké nebo větší než velikost myšlenky samé.

Bude zajímavé vědět jak si takový „ucelený systém“ poradí s šílenstvím zvaným digitalizace.

Moderní technologie jsou úžasné. Jenže když budou zrušeny papírové peníze, občan si nekoupí ani rohlík, když vypadne dodávka elektrické energie.

Martin Koller vysvětlil v kritickém článku problémy přezbrojování a směřování naší armády.

Nezávislá media názory tohoto autora nevpustí do veřejného prostoru. Proč vzbuzovat vášně a nedejbože zapříčinit vznik mírového hnutí. Proč se válkou nezabývají Miliony chvilek? Proč proti zbrojení nevystupují umělci, třeba hládnoucí herci a spisovatelé? Cožpak zapomněli, že inter arma silent musae?

V Kollerově článku je zmínka o nákupu zastaralých amerických vrtulníků. Babiš po návštěvě Bílého domu s ním souhlasil. To mu poradil Metnar, aby odčinil vlastní a dávný hřích nenávisti k americkému imperialismu? Nebo premiér jen ustoupil přátelským výhružkám, podobně jako Schillerová v případě zdanění amerických firem?

Nemám důvod nevěřit expertově mínění. Jen bych doplnil vzkaz politikům, který sám napsat nesvedl: Běžte konečně se zbrojením a válkami do hajzlu.