IVAN VOTAVA

A přibývá jich raketovým tempem. Už jich jsou celá tři procenta, a to by bylo, aby se zbylých devadesát sedm procent nepodřídilo.

Časopis The Economist označil rok 2019 za rok veganství. Lidí, kteří se vzdávají masa a živočišných výrobků, totiž stále přibývá. Od ledna také už posedmé vypukne výzva Veganuary, kdy lidé mají zkusit jíst celý měsíc vegansky.

Tak tak. Dále se také dozvídám, že existují predikce, že kdyby měl každý člověk spotřebu masa jako průměrný Američan, tak bychom potřebovali tři a půl planety, abychom se uživili. V případě, že by se každý člověk stravoval vegansky, planeta by byla schopná uživit deset miliard lidí.

A je to jasné. Abychom zachránili planetu a obézní Američani mohli vesele žrát maso, tak my a s námi zbytek planety budeme vegani. Ale co v zimě? Pokud budeme dovážet čerstvou zeleninu, například z Nového Zélandu nebo podobných destinací, jak se krásně česky říká, tak se nepochybně životní prostředí zlepší. Zvláště když na štítek přibude, k dnes již povinným údajům, jakou uhlíkovou stopu ta která poživatina po sobě zanechává. A abychom to ještě vylepšili, protože my Češi jsme nejlepší, tak ten, kdo se zaváže, že bude žít vegansky a nebude používat ledničku, dostane zdarma kosu nebo srp, aby si mohl nasekat k obědu nebo večeři trávu. Ti, co nemají svůj pozemek, obdrží potvrzení, že můžou síct ve veřejném parku. A bacha, aby někdo nedopatřením nezabloudil na panské nebo církevní. Ve veřejném parku bude žatva zcela jistě nejlepší, protože zde je veganská potrava už dochucena tím, jak se po ní prohání čtyřnozí kamarádi veganů, taktéž přeučení na rostlinnou stranu.

A protože lidé jsou v podstatě podvodníci, tak ti, kteří podepíší spolupráci proto, aby obdrželi žací nástroj zdarma, budou povinně předkládat k rozborům a kontrole své exkrementy. Kontrolu zajistí nově založená neziskovka.

Maso se jíst nebude vždy. Elity plánují, aby ho měly dostatek, jeho nahrazení hmyzem. Propagační kampaně, včetně předváděcích akcí, už běží. Představte si novoroční oběd a na talíři máte místo svíčkové nebo kusu uzeného s čočkou něco potemníků či pilousů nosatých. Ovšem to se panáčkové přepočítali. Zcela jistě se objeví skupina pošahanců, kteří nás začnou poučovat o právech muněk, lidově filcek. A což až nastoupí řady milovníků rostlinek, protože useknutí stébla a jeho následné žvýkání přece tu rostlinku bolí, vždyť je to také živý organismus.

Devětadevadesát procent veganů jsou městští hejskové, kteří nemají sebemenší představu o zemědělství. Navíc vyzývají k redukci lidstva. Proto to zbožštění zvířete, jehož prostřednictvím dojde k zezvířečtění člověka. Zvířata se přece lépe ovládají, ne. A to je cíl všech těch, kteří si osobují právo vládnout. Možná by s tou redukcí měli začít u sebe.

Slyšel jsem, že jeden guru českých veganů odpověděl na dotaz, zda mu nepřijde pokrytecké plakat nad krávou týranou dojením a zároveň nosit oblečení ušité dětmi v Bangladéši, že ho nezajímají lidi na druhém konci světa, on pomáhá zvířatům tady. No a je to.

Na druhou stranu mi narůstající počet veganů až tak nevadí, ale vadí mi růst počtu blbců. Možná to je přímá úměra, nebo spíš hyperbola. Pravděpodobně bude mezi tou veganskou stravou a snižováním inteligence nějaká souvislost.
A jak poznáte vegana? Řekne vám to sám. Díky sociálním sítím mnohdy i několikrát denně. A teď jsou tu i reduktariáni. Úžasné.

Masožravcům tedy nezbývá, než se vrátit k lidožroutství. Už vidím hesla typu „sežer svého vegana“.