FRANTIŠEK DOSTÁL

Tvrzení o sněhu na všech stranách je pouhou nadsázkou a vyjevení tajného přání. Nedostatek sněhu letos určitě nevyhovoval tisícům milovníků lyžařské stopy. Bez umělého zasněžování by vlekaři přišli o peníze. Naštěstí se plánují další sjezdovky. K odlesnění napomohl i kůrovec. Umělý sníh zase nepomůže zemi.

Již od vzniku světa lidstvo vědělo, že bez vody veškerý život začne vzápětí mizet. Je realitou, že okolo nás přibývá všelijakých problémů. Spěchající člověk je nevnímá, protože možná někde na horách hledá místo, kde by zaparkoval svůj automobil, s nímž si pod sjezdovku přivezl i nový model lyží.

Frýdlantský výběžek býval u nás kdysi i velkou zásobárnou vody. Jizerské a Lužické hory plné lesů a horských potoků najednou ve svém podhůří trpí nedostatkem vody. Navíc je pravděpodobné, i přes všelijaké sliby, že připravovaná povrchová těžba uhlí hned za hraniční linií k jejímu úbytku rovněž přispěje.

Již od roku 1954 jsem se ve zdejších končinách až převelice často potuloval a o prázdninách nové stromky vysazoval. Těžko dnes zjistit jejich osud. Po roce 1970 jsem býval také vždy v lednu u lyžařské připomínky přátel horolezců, jejichž život vyhasl za Velkou louží, co se proměnila v jakousi horskou Matějskou pouť.

V únoru 2020 zaplavily opět Jizerské hory tisíce milovníků lyžařského špacírování, vlastně závodu Jizerské padesátky. I já jsem měl rád procházku či popojíždění po lyžích. Dokonce i v Krčském lese v Praze. Nyní si ale myslím, že závod Jizerská padesátka, rozšířená i o další lyžařské souboje, postupně ubírá na kráse hor, kdysi i zásobárně vody pro lidi v podhůří. Vypadá to, že výchozí bod závodu v Bedřichově bude vyžadovat vybetonování dalších ploch potřebných jako parkoviště. Možná dojde i na snížení počtu stromů, co nějak překáží lidskému davu. Nakonec i cyklisté všude vyžadují další stezky. I pro horská kola.

Kamarád z Děčína, s nímž jsem kdysi z tohoto města dojel na šífu až do Hamburku, mi nedávno sdělil, že bych nyní mohl bez problému pohlížet na Pravčickou bránu. Její okolí totiž zdobí pařezy. Zvětšující se přetlak, někdy i všelijakých turistů, dává o sobě častěji vědět. Například po nedávném odpuštění vody z přehrady na Orlíku sebralo se na březích hodně pytlů s odpadky. Zřejmě od milovníků přírody. Možná i v blízké budoucnosti získá Nobelovu cenu ten, kdo svým vynálezem přesvědčí lidstvo, že k žití již vody netřeba. Bude ale zřejmě vytékat z počítačů…

Na Strahově v Praze již delší dobu chátrá stadion pro dvě stě tisíc diváků. Ještě nikoho nenapadlo, že by šlo v cizině objednat sníh a dovézt ho na plochu stadionu a uspořádat na něm další ročník Jizerské padesátky. Jarní tání v horách přinese do země i zbytky všelijakých vosků, kterými bývají namazány lyže a voda tak bývá zdravě ochucena. Stejně jako nějakou jedovatou látkou používanou na polích. Vyúčtování se dostavuje později, ale vždy.