ANDREA VYHNALÍKOVÁ

…V tom domečku stoleček, na stolečku mistička… Tuhle říkanku zná snad každý, koho maminka a tatínek nezanedbávali v rozvoji slovní zásoby. A tahle říkanka se také možná vybaví každému návštěvníkovi Stromovky, který jednoduše vleze do tohoto nádherného parku prošpikovaného rozsáhlými plochami zeleně, romantickými jezírky i velkými rybníky a různými dalšími atrakcemi, jako jsou dětská hřiště, Planetárium, Křižíkova fontána, divadlo Pyramida, tajemná Rudolfova štola a samozřejmě hospodami a hospůdkami nejrůznější velikosti, nabízejícími nejen proslulé české pivo, ale i něco k zakousnutí, a spatří nenápadnou tabulku s nápisem kavárna Domeček. Fyzicky zdatnější návštěvníci, jejichž oblíbenou zábavou je schodolezení, mohou na to jít od tramvaje. Stačí dát si několik minut ostřejší chůze kolem Planetária, zatočit jednou z klikatých cestiček k neméně klikatým úzkým schodům, vyšplhat po nich nahoru, projít přes malebný dřevěný most (cestou je, když máte štěstí, možné spatřit vlak projíždějící z Bubnů do Dejvic a nazpátek) a pak už pořád rovně okolo dětského hřiště na Korunovační až do míst, kde mezi zelení prosvítá kus hnědé střechy. Popojděte kousek dál podél plotu a spatříte vchod do malebné zahrádky s dřevěnými stoly a lavicemi. To je Domeček, kavárna a komunitní centrum.

Domeček byl původně obydlím hlídače Buštěhradské dráhy, později ale zapomenutý a zarostlý zelení chátral, dokud nepřišla jedna statečná dívka a neprosekala se nejen hustými větvemi zakrývajícími tuto historickou architektonickou perlu, ale i spletitým trním byrokracie, a z domečku se stal Domeček s velkým D. Objekt prošel rekonstrukcí, a dnes slouží nejen jako komunitní centrum nejen pro seniory, ale i pro obyvatele Prahy a okolí, kde si mohou návštěvníci sami vytvořit program, například oslavu narozenin nebo zábavný večer, ale i jako kavárnička s výbornými pomazánkami servírovanými na skvělém domácím chlebu, domácími koláči a dorty, sodovkou, lahodnými domácími limonádami a řadou dalších dobrot pro děti i dospělé.

Domeček je také místem pro sezení různých iniciativ, schází se tam například lidé bojující za reformu psychiatrické péče. V klidném prostředí obklopeném přírodou se tak rodí myšlenky, plány a činy směřující ke zlepšení našeho světa, kde každému jde jen o peníze, ne o duši vlastní i ostatních.