IVO FENCL

Představte si jaro 1910 a velkého, moudrého Sherlocka Holmese (IQ není známo, avšak dozajista je na výši). Podle knihy, kterou právě čteme, však tento pro mnohé jeho fanoušky nesmrtelný génius není už mezi živými. Tiše odešel na věčnost před sedmi lety. Sklapl podpatky, nicméně spisovateli Leonardu Goldbergovi (autorovi knížky Dcera Sherlocka Holmese) to vadí jen trochu. Ví, jak „problém“ řešit, a vyprávět o novém případu nechá dvaatřicetiletého syna doktora Watsona, který pracuje v patologickém ústavu pověstné nemocnice Svatého Bartoloměje. Tedy tamtéž, kde se jeho tatínek kdysi seznámil s Holmesem. Co víc, i syn žije v Baker Street, 221B.

Vražda, k níž dojde, vypadá zprvu jako sebevražda, a její soukromé vyšetřování iniciuje záhadná Joanna Blalocková. Je to zdravotní sestra a oddaná čtenářka detektivek Edgara Allana Poea i Arthura Conana Doyla! Ty druhé vznikly v tomto fiktivním světě na podkladě skutečných případů. Joanna je navíc hezká i chytrá. A vdova. Vdána byla za syna britského ministra, ale ten podlehl choleře. Ženě zůstal vysoce bystrý desetiletý syn, a když Watson starší chlapce spatří prvně, ustrne. Toto dítě, snažně pomáhající v pátrání, mu připomíná Sherlocka.

Na místě paní Hudsonové pracuje nyní v domácnosti v „Pekařské ulici“ její dcera a vynořují se taky další a další figury s povědomými příjmeními a například i jistý plukovník Christopher Moran. Goldbergova zručně napsaná detektivka možná obsahuje i prvky naivity, nicméně to asi bude záměr. Naivita je pouze zdánlivá a vytváří kolorit, jakýsi odlesk někdejšího Londýna, který všichni známe, a znovu a znovu funguje v populární kultuře.

„Nad Londýnem se vznášela hustá mlha.“ To je věta, kterou podobné kolority rády začínají, Goldberg se do této atmosféry uměl ponořit, a jak se pátrání rozvíjí, do „hry“ vstoupí jako faktor ještě i Athénský klub. Luštíme tajné písmo, hledáme poklad a zopakujeme si poučku o tom, že „staré viny mívají dlouhé stíny“. Vděčnou „roli“ v ději hraje i druhá anglo-afghánská válka (1878–1880), a protože to, co nyní uvedu, je prozrazeno i přímo na deskách knihy, uveďme taky zde, že mladší Watson naváže s Holmesovou dcerou VELMI důvěrný vztah.

A ti dva se k sobě ostatně hodí. Spolu i začnou připravovat plán lapení vraha při jeho dalším činu, který nesmí vrah dokonat. Ledacos jim ovšem během akce a jejího plánování metají pod nohy jistí britští aristokraté. A dokonce Scotland Yard. Nu, a s kým že měl Sherlock potomka? S kým jiným, nežli s Irenou Adlerovou (jak rovněž prozrazuje obálka), a nejspíše ani nemusíme dodávat, kým tato Irena z povídky Skandál v Čechách Holmesovi byla.

Dcera Sherlocka Holmese je kvalitní pastiš a dosti bravurně zapadá do takřka nekonečné už řady jemu podobných.

Leonard Goldberg: Dcera Sherlocka Holmese. Překlad Hana Marsault. V Albatros Media vydal CPress. Brno 2018. 304 stran