RADOVAN RYBÁK

Není snadné napsat poznámku na knihu s názvem SKRYTÝ ŽIVOT FIDELA CASTRA, s podtitulem Výbušné svědectví jeho osobního strážce, na niž mě před časem upozornil básník Karel Sýs, který mi zmíněnou publikaci dokonce půjčil.

Četl jsem se zaujetím, většinou pozdě v noci a knížku jsem nevrátil, dokud jsem ji celou nepřelouskal.

Dalo by se možná trochu frázovitě říct, že ten příběh psal sám život. A byla by to pravda. Posuďte sami.

Hlavní hrdina a také autor knihy Juan Reinaldo Sánchez od svých mladých let pracoval pro kubánské bezpečnostní složky a po určitém čase se stal dokonce členem ochranky jednoho z hrdinů Kubánské revoluce a pozdějšího prezidenta Kuby Fidela Castra.

Svého odvážného šéfa si nejenom vážil a respektoval ho, ale doslova jej zbožňoval. Řadu let ho oddaně ochraňoval a trávil s El Comandantem spousty času, a to nejenom v rámci oficiálních akcí, ale i v Castrově volném čase. Juan v knize barvitě líčí mimo jiné Comandanteho zálibu v potápění, v rybolovu, nebo plavení se plachetnicí po širém moři, obklopující Ostrov svobody.

Po dlouhých letech se však mezi autorem knihy a Castrem něco pokazilo. Snad to byla únava po mnoho letech spolupráce, možná i „ponorka“, třeba i závist, neukojená ctižádost, ale i Juanovo pobouření nad procesem s generálem Ochoyou. Prostě čert ví, jak to všechno ve skutečnosti bylo. Každopádně autor knihy požádal o svůj odchod z ochranky do výslužby, byla mu nabídnuta jiná funkce, ale on se rozhodl jednoduše odejít takzvaně do civilu.

Spor pokračoval, ba se i vyhrocoval, autor knihy byl nějaký čas i uvězněn a poté skončil v emigraci, kde mimo jiné napsal zmíněnou knížku, která vyšla ještě za Castrova života.

Samotný autor zemřel před časem na Floridě, po svém návratu ze Španělska, kde prezentoval svou knihu a údajně zamýšlel napsat další.

Inu, těžko říct, kde byla v tomto sporu pravda a co stálo za tím vším nadšením, které se změnilo postupem let v silnou nenávist a boj na život a na smrt?

Kniha každopádně stojí za přečtení. Mimo jiné proto, že čtenář má možnost ponořit se do složitých zákoutí lidské duše a snažit se pochopit ono postupem doby vyhrocené nedorozumění, které přerostlo v nenávist, jež zničila dávné přátelství. I tak to někdy může dopadnout a přiznejme si, že to tak i mnohdy dopadá. Ke škodě nejen rivalů, ale i nás všech.

Kniha vyšla v nakladatelství JOTA­ v roce 2017. Nenechte si jí ujít.