IVAN VOTAVA

Dlouho mi to vrtalo hlavou. Jak vznikají. Kde se berou. Mám v ruce noviny a čtu v nich, že soud rozhodl o tom, že postižení v kauze H-systém definitivně prohráli a mají své, několikrát zaplacené domovy opustit. Spravedlnost je prý slepá, ale v téhle zemi, jak je vidno, je i neskutečně pitomá. Maně mě napadá písnička Calvera od Pavla Dobeše Jó, kdybych měl v rukou justici a malou policejní stanici, v rukavičkách bych chodil po kraji… Asi už jí někdo má.

Obávám se, že si v téhle zemi nemohu dovolit pořídit ani psa. Jak by k tomu ten chudák přišel, až by mu někdo, rozhodnutím soudu, sebral boudu nad hlavou. Na druhou stranu je pravdou, že bych se ani já ani on toho až tak moc obávat nemuseli. Soudy přece trvají dvacet let a ukažte mi psa, který se dožije tak vysokého věku.

Ale řešení pro postižené tu je. Kdyby ti, kteří mají do měsíce opustit své domovy, se prohlásili za aktivisty, svá obydlí, která dostavěli, za autonomní komunitní a sociální centrum, měli by po starostech. Divím se jim, že se neskočí poradit na „Kliniku“ v Jeseniově ulici na Žižkově. Tamní osazenstvo má s Nejvyšším soudem ty nejlepší zkušenosti. Zcela jistě by jim poradili jak to zařídit, aby Nejvyšší soud hnal správce konkursní podstaty sviňským krokem. Ovšem podíváte-li se na minulost toho správce, přejde vás chuť něčemu se divit.

Je nad slunce jasné, že za to všechno může Babiš. A taky Zeman s Putinem. Ti všichni, spolu se Smetkou, tady založili H-systém a poté jej vytunelovali. Přes firmu na ostrově Samoa peníze vyprali, takže si Putin mohl koupit Kreml a Zeman gumovou jachtu, kterou pro něj postavil Agrofert. Až se tady na to Zeman s Babišem vyprdnou, odplují na ní z Veselského rybníku po proudu Oslavy, zakotví na řece Moskvě přímo pod Kremlem a Putin za nimi přijde na drink.

Když se tak nad tím vším zamyslím, mám odpověď na otázku z titulku. Už vím, odkud se berou šílení střelci!