MIROSLAV KANTEK

Další doklad, že někteří představitelé Evropského parlamentu se zřejmě zbláznili a jejich nápady jsou nebezpečné obyvatelům EU, přináší zpráva, která se objevila na internetu.

Evropský parlament loni schválil rezoluci, která předjímá zvláštní právní status „elektronické osoby“ pro nejsofistikovanější samostatné roboty. Zákonodárci argumentují tím, že poskytnutí právního statusu robotům by znamenalo, že stroje budou zodpovídat za škody, které způsobí.

Jak ale uvádí server CNN, Evropskou komisi před tímto krokem varovalo více než 150 odborníků na robotiku, umělou inteligenci, právo, lékařské vědy a etiku. V otevřeném dopise uvedli, že návrhy se zdají být více ovlivněny světem sci-fi než světem skutečným. Podle expertů by udělení právního statusu robotům bylo nemístné a celá myšlenka je založena na vnímání robotů zkresleném sci-fi a několika senzačními mediálními zprávami.

Návrh teď zvažuje Evropská komise a iniciativu týkající se umělé inteligence měla předložit koncem dubna.

Pánové a dámy v Bruselu zřejmě nečetli díla jednoho z vizionářů, českého spisovatele Karla Čapka. Před časem jsem v souvislosti se současnými problémy migrace připomněl jeho román Válka s mloky, nyní je tedy namístě vzpomenout jeho divadelní hru RUR, která právě pojednává o nebezpečí, které si pánové a dámy v Bruselu ve své totalitní omezenosti vůbec neumějí představit.

Naše amatérské divadlo, v němž jsem před delším časem působil, hodlalo koncem 90. let Čapkovo drama RUR inscenovat v podobě muzikálu. Z projektu nakonec sešlo, nicméně texty, které jsem k písničkám napsal, zůstaly. Jeden z nich, ten zásadní, si dovoluji čtenářům předložit.

 

Robotí rock

Koupím si blok a napíšu rock

rock robotí na zakázku - líííítej

Svět nám nabíd nový kroky

Svět nám nabíd nový roky - lííítej

Svět nám nabíd náš rock robotí

 

Náš robotí rock chce pořádnej skok

tak uhni, starej, Svět se houpá - lííítej

Svět nám nabíd tuhle šanci

pojď se s námi oddat tanci - lííítej

Tancuj s námi náš rock robotí

 

Náš robotí rock je pro lidi šok

jen do nich! než se vzpamatujou - lííítej

Svět nám nabíd tenhle rock

tak na co čekat napřesrok - lííítej

Nárok máš na náš rock robotí!

 

Náš robotí rock má světelnej rok

potrvá na věčný časy - lííítej

Svět už přestal odpovídat

za to, kdo nás bude hlídat - lííítej

/:Jen kupředu jde náš rock robotí!!!:/

 

Nu a já se ptám: Jak dlouho si ještě necháme blbnout hlavy šílenými nápady „přilítávajícími“ z Bruselu?