IVO FENCL

Letos se týká maturita i mého syna, i hledal jsem 11. 4. na internetu všech šest zadání pro slohovou práci. Studenti si musili jedno zvolit.

1. Úřední dopis. Tak to si snad nemohl zvolit nikdo, napadlo mě okamžitě, ale kdo ví, mohu se sakulentsky plést. – 2. Článek do časopisu o tzv. dětských únikových hrách. Tady, říkám si, by měl autor reportáže (ačkoli ono právě nemuselo jít o reportáž) podobnou legraci nejprve prodělat. Na vlastní kůži. Jinak… – 3. Zpráva o gastronomickém festivalu. Nic proti Mistru Maurerovi (dejme tomu), ale syn si tohle zadání nevybral. Takže zbývá co? Piráti? Asi. A vyprávění. Vyprávění jako největší šance strhnout učitelku a zaujmout. Ale pozor, mezi možnostmi byly ještě úvaha (5) a charakteristika padoucha (6).

Úvaha láká jen o trochu méně než vyprávění, řekl bych, ale pak jsem si představil, jak rozkecávám do příslušného rozsahu cosi o tom, že také rodič, který děcku oddaně předčítá, je statečný chlap. Jistě, může to být pravda. Ale stejně, do toho bych já sám nešel. (A to jsem toho dětem přečetl hory. Možná právě proto.)

Zato padouchy asi vybral pro letošní maturity mistr. Hned dva jsou dokonce z těch literárních děl, které adaptoval Miloš Forman. To se režisér jistě v USA raduje. Je mu to ctí. I jeho paní, spisovatelka, se možná raduje a kdo ví, zda s přípravou maturit neradila; ale to žertuji. Ti dva zloduši jsou zdravotní sestra z Kukaččího hnízda a markýza z Nebezpečných známostí. Další dva lotři, když se postaví těsně k sobě, pobaví. Je to totiž nedobře souměřitelné. Nicméně oba jsou od britského autora. Jsou to Jago a lord Voldemort. A konečně, chytám se za nos, mohli letos mladí sepsat charakteristiku Hannibala Kanibala.

To je, jak víte, skutečně geniální lékař (bez svědomí) s mozkem v podobě obří knihovny – labyrintu. Dobrá. Ale abych řekl pravdu a co si skutečně myslím, jsou všechny čtyři romány pana Harrise, které o tomto vrahovi až doposud zplodil, jen píď od braku.

A vůbec. Proč smí dítě v Čechách u „matury“ charakterizovat zrovna takovouto zrůdu? Snad proto, že skutečný Čikatilo v Rusku byl ještě horší? Kdož ví. A tak chci říct, že bych – asi – taky vyprávěl o těch pirátech; a to navzdory novému Spielbergovu filmu, kde jeden z hrdinů prohodí: „Nemám rád tři věci a mimo jiný piráty.“