IVAN VOTAVA

Zahleděnost do minulosti? Ale kdeže. Retro je prostě retro. A nemusí to být jen předměty, které lze vzít do ruky. Když se probudí k plné aktivitě pět základních smyslů člověka, tak to stojí za to.

Například takový čich. Vůně peněz nebo moci vybudí u některých jedinců neuvěřitelnou aktivitu. Těžko říct, která z těch vůní je horší. Když se ale obě spojí, to se teprve začnou dít věci. Vezměme si kupříkladu Umělou inteligenci s pracovním názvem Starosta Praha 7,
o které tu byla řeč minule. Dozvěděli jste se, že její původ nelze zatím identifikovat. Leč postupem času a při bližším a pozorném sledování se lze přiblížit k odhalení jejího vzniku.

Tahle žlutá skvadra pod názvem Praha 7 Sobě, poté, co uchvátila moc v Praze 7, se sápe po moci v celé Praze. Jen ze svého názvu vypustila číslo sedm. Jeden krmelec se vyprazdňuje, je třeba urychleně najít nový.

Mohli bychom také říci, že KDU propojená s katolickou církví pokračuje ve své činnosti v ilegalitě. Nestačí jim „církevní restituce“, oni chtějí navíc získat nadvládu nad Prahou a tím přístup k její kase. Jako kdyby Praze k sebedestrukci nestačili sluníčkáři.

A pozor, osloví-li vás někdo v ulicích Prahy milí sousedé, mějte se na pozoru stejně, jako když vám kdosi neznámý nabízí hrnce na výhodné splátky. Tou svou familiérností, těmi milými sousedy se vám chce vlichotit sám velký šéf tohoto uskupení, který o sobě říká, že je učitel latiny a historie. Není známo, koho kdy kde co naučil, protože mele a mele, takže mu prostě není rozumět. A pokud tomu nevěříte, zkuste si někdy zajít na zasedání zastupitelstva v Praze 7. Na druhou stranu je ale nutné uznat, že je upřímný, pokud to ovšem nemá z tajných nočních jízd na ruině letenského kolotoče. No uznejte – Praha sobě a já pro sebe.

Jen Bůh ví, kam všude chodí na školení. Je docela možné, že, mimo jiné, občas zajede do Plzně, tam se obejme s „milými krajany“, s tou spoustou známých tváří, se kterými se vídá na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku nebo v Augsburgu. Ti mu zcela jistě rádi ukážou
i Mariánský sloup v Mnichově, který byl předlohou toho pražského, zbořeného v roce 1918. To aby mohl, až bude primátorem, na Staroměstském náměstí, pár metrů od popraviště z roku 1621, konečně zajistit znovupostavení tohoto symbolu nadvlády nad vzpurnými Čechy. Je docela možné, že před ním bude držet v kožených kalhotách s laclem a štětkou za kloboukem čestnou stráž.

Zaparkovat není kde, a proto musí lidé fascinovaně hledět na pražské cykloteroristy. Počínaje magistrátní náměstkyní pro územní plán, až po naši známou Umělou inteligenci.

V Praze 7 je spousta cyklostezek, avšak neustále prázdných. To lze považovat za příkladnou péči o starší a hůře se pohybující občany. Nepochybně to mezi nimi budí obrovské nadšení, protože mohou nasednout na kolo a radostně, nikým neobtěžováni, si dojet do nemocnice Na Bulovce nebo Na Františku, když už tam ze sedmičky není přímé tramvajové spojení. A že je to do kopce? No a co, zpátky je to zase z kopce. Jízda na kole je přece zdravá, zejména pak na čerstvém vzduchu pražských ulic.

Tak dokonalého a výkonného jedince, jako je tato Umělá inteligence, ještě země nenosila. Den má dvacet čtyři hodin a on čtrnáct funkcí, samozřejmě za úplatu. Vzhledem k tomu, že nespí, pracuje dvacet čtyři hodin denně. Pokud nedrží oběd, má k dispozici dokonce dvacet pět hodin. Tak má spoustu času na jednotlivé funkce. Při pětadvacetihodinové pracovní době denně skoro hodinu a tři čvrtě. Na jednu. Ale o tom příště.

Jdete-li po Praze a cítíte nepříjemný zápach, vězte, že to nesmrdí unikající plyn nebo zatuchlé kanály. Je to jeho samochvála. Je s podivem, že dosud nebyl ustanoven obecní bubeník, který by den co den, ve dne i v noci, vždy v celou hodinu, vtloukal lidem do hlavy, jak je nositel starostovského řetězu dokonalý.

Z výše uvedeného plyne, a tím pádem je nezbytně nutné, aby převozní kocábka plavící se mezi Holešovicemi přes Štvanici do Karlína a zpět byla neprodleně přejmenována. Jediné možné a důstojné pojmenování je Primátor Dittrich, pardon, Primátor Číža. Tramvajovou zastávku na Štvanici už po něm vděčný lid pojmenoval.

Ale pozor, na parníku Primátor Dittrich došlo ke vzpouře. Budiž nám útěchou, že se dějiny periodicky opakují.

To be continued (pokračování někdy příště)