IVAN VOTAVA

Mám rád zaprášené věci. Artefakty, které byly kdysi na špičce techniky, ale i ty obyčejné. Artefakty, které se mnohdy staly falickým prostředkem k předvádění se z různých důvodů neukojených jedinců.

Svého času to byly např. japonské kalkulačky. Tenhle výkřik vrcholné techniky zažíval kdysi v naší republice nebývalý úspěch, zvláště když ležel vedle logaritmického pravítka nebo počítačky na kliku. Kdo tenhle předmět neměl, nebyl, dnešními slovy, in.

Ta rychlost a těch funkcí! No ale jak šel čas, tenhle výrobek zastarával a byl nahrazen novými, ještě výkonnějšími, ještě lepšími, zkrátka super hyper mega giga přístroji.

Ovšem to, na co se zapomnělo, neupadlo v zapomnění navždy. Lidé se vždy rádi podívají a připomenou si věci, se kterými se už někdy setkali a které mají zasuté kdesi v podvědomí, jež se náhle probudí a lup, vzpomínka sama naskočí. Stačí, aby se objevil politik, který začne sbírat funkce jako na běžícím pásu a co se nám vybaví? Japonská kalkulačka.

Jeden z prvních a nejznámějších z těchto oprášených retro produktů pochází z dílny ČSSD, která jej vyprodukovala pod názvem Michal Hašek. Svět se ale žene velice rychle kupředu, takže to, co je dnes adorováno, zítra bude zapomenuto, ale bude okamžitě nahrazeno něčím novým.

A tak tu je nová multifunkční kalkulačka. Pracovně ji nazývejme „Starosta Praha 7“. Zkusil někdo někdy spočítat funkce tohoto nového produktu politické scény? Devět, deset, nebo dokonce čtrnáct? A placených. Ale je tu šance, že jich bude ještě víc. Problém je v tom, že nelze zcela přesně identifikovat výrobce, takže detaily ještě nejsou známy. Jedinou jistotou zatím je, že obal je v obou případech žlutý. Někdo říká, že je to KDU-ČSL, někdo tvrdí, že nikoliv, že je to jiný subjekt.

Tato umělá inteligence (dále jen UI) kromě toho, že sama sebe umí skvěle vychválit, si vyprodukovala podpůrné zařízení, něco ve smyslu spolku. Už třetího v pořadí. Ale možná je to ten druhý, ale rozšířený. Říká si PRAHA SOBĚ a okamžitě začala sbírat podpisy pro své oficiální ustavení, aby mohla kandidovat do Magistrátu hlavního města. Kandidovat pod heslem „Chcete změnu?“.

Obyčejný občan si řekne: samozřejmě že chci změnu. Ale já dodávám, nikoliv v režii této UI. Aby se ulice v celé Praze, jako na sedmičce, proměnily v cyklostezky, na nichž se od jejich vzniku prohání pouze starosta? Kromě něho a jednoho messengera s batohem na zádech jsem totiž na nich nikdy nikoho jiného neviděl. Děkuji, nechci. Aby vedení magistrátu, jako v Praze 7, projevilo nepřátelství vůči svým občanům mimo jiné tím, že na konci prosince neumožní, na rozdíl od sousedních obvodů, zaparkovat návštěvám místních obyvatel? Těch pár volných metrů v několika málo ulicích působilo jako výsměch. Takže totéž. Děkuji, nechci.

Ostatně nepřátelský postoj vůči občanům motoristům v Praze 7 obecně snad ani není třeba komentovat. A pokud se v průběhu prezidentských voleb radní za tento spolek projeví na facebooku jako hulvát intergalaktického rozměru, jak mám reagovat? Stále stejně. Děkuji, opravdu, ale opravdu nechci. Mám pokračovat? Příště!

Jsou lidé, kteří říkají, že půjde proti své mateřské, skoro rodné KDU. Nesmysl. Je přece nad slunce jasné, že takovou hloupost by UI neudělala. KDU-ČSL nikdy v Praze příliš pšenka nekvetla, takže se v minulých komunálních volbách v Praze 7 skryla pod název PRAHA 7 SOBĚ a teď hodlá totéž provést v celopražském prostoru. Když se k tomu přidá nějakým nedopatřením zvolený lidovec, hned bude korporace těchto deprivantů silnější. A co dokážou, je názorně vidět na výsledcích v oblasti, kterou tato klaka ovládala celé minulé volební období prostřednictvím svého ministra kultury.

Budiž nám útěchou, že lidský mozek je kreativní a dokáže si představit, co by se stalo, kdyby se tato UI dostala k moci v celé Praze.

 

To be continued (pokračování někdy příště)