JIŘÍ JÍROVEC

Život plyne lehce bez infekce,

na churavý zub jsou plomby.

Nad churavá města pošlem letce

a místo desinfekce bomby.

V+W: Vy nevíte, co je středověk

 

Není to příliš dávno, kdy za jedním prezidentem přišli rádcové a řekli mu, že má v revíru škodnou. Ženštinu jakousi, která do nepřátelské říše donáší. Lid již je oprávněně pohoršen a poprava je v zájmu jeho přání žádoucí.

„Podepiš,“ říkají, „ať je od té zrádkyně pokoj.“

I stalo se, jak podepsáno. Kat nebyl příliš zručný a poprava se táhla. Pravda se možná nechtěla jen tak lehce rozloučit se světem a vyletět oknem.

Zmíněnému prezidentovi psaly různé světové osobnosti, aby se smiloval. Jenže na hněv lidu byli krátcí. Byla to doba, kdy zlovolný nepřítel vykukoval za každým rohem a krčil se za sebemenším keříkem. Kdo jde s nimi, jde proti nám, bylo heslo doby.

Čas plynul. O několik státních pohřbů, prezidentů a vlád dál začala jedna malá země churavět. Její vůdce zapomněl, že existují hranice, za které nesmí jít. Nebylo jiné cesty. Ve vzduchu se začala rojit letadla a po zemi přispěchala na pomoc armáda.

Našli se politici, kteří jednali podle úsloví „Staré-li zašlo, novému žijme“. Nakonec vznikla vláda, agresorovi milejší. Nějaké životy na to padly, ale co, geopolitickým zájmům bylo učiněno zadost a mír zůstal zachován.

P.S.

Tou ženou může být Milada Horáková i Ethel Rosenbergová, prezidentem s prackami od krve Gottwald i Eisenhower, neposlušnou zemí Československo (1968) i Panama (1989) a agresorem USA i SSSR.