JAROSLAV VÁŇA

Z města Olomouce odešel další významný člověk a odešel navždy. Odešel učitel, vědec, spisovatel, znalec současných dějin, člověk, který byl obdivován i zatracován a přesto nikdy nezatrpknul. Člověk v mladém věku zatížený dobovými dogmaty, později hlubokou filozofickou reflexí.

Člověk, který když pochopil svůj omyl, se dokázal omluvit nebo mlčet. Člověk, který byl se svým městem a jeho okolím spjatý až za hrob, který své služby a oběti pro společnost považoval za profesní samozřejmost, jako služby pro veřejný zájem. Ve výběru spojenců a přátel byl současně vybíravý i schopný omylů, ale vždy zůstal poučitelný a slušný. Odešel člověk přeplněný láskou k přírodě, hudbě i výtvarnému umění, kterému se po léta věnoval „odložený“ do Galerie výtvarných umění v Olomouci. Odešel člověk, o kterém si můžeme myslet cokoliv, ale vždy to bude člověk, na jehož přátelství budeme vzpomínat s hrdostí a úctou. Jeho posledním literárním počinem bylo vyznání lásky k Valašsku, kam se pravidelně vracel mezi své přátele, do milovaných hospůdek, mezi valašské kotáry.

Můžeme ho obdivovat i odsuzovat a právě tím se přiblížíme jeho lidství, splníme jeho přání, uděláme ho nesmrtelným, zúčastníme se jeho poslední cesty.

Dne 12. 1. 2018, prvního dne prezidentských voleb, pronikla na veřejnost správa, že zemřel Doc. PhDr. Josef Bieberle, CSc., člověk s velkým „Č“ před i za jménem. Lístek se jménem svého přítele Miloše Zemana již nestačil hodit do volební urny, zato se dočkal své vlastní.