IVAN VOTAVA

Tak jsem se nedávno někde dočetl, že v Londýně, ale možná to bylo v Berlíně nebo New Yorku, ucpala kanalizaci mnohatunová hrouda tuku. Abychom nezůstali za svými vzory pozadu, tak se s malým zpožděním, leč obvyklým způsobem, objevilo totéž v našich největších, nejlepších a nejdůvěryhodnějších, čti mainstreamových médiích. Nejenže v naší kanalizaci našli to samé, ale navíc to bylo ještě obohacené o beton. Jsme prostě lepší.

Protože se jedná o kanály, stoky a žumpy, je s podivem, že se tomu ještě naplno nevěnuje Demokratický blok. Vždyť se jednoznačně jedná o ohrožení demokracie. Je třeba se ptát, jak je možné, že „Ministerstvo pravdy“ a nádrž vědění „Evropské hodnoty“, tedy Eva Romancovová a Jakub Janda, dosud nepředložili odbornou studii o tom, že za to můžou zelení mužíčci a komunisti. Samozřejmě pod vedením Kremlu a Putina. A zezadu tuto koalici podporuje a jistí Okamura.

Myslím, že by se EU měla začít tímto problémem neprodleně zabývat. Zpočátku bude stačit stostránková studie. Naši zákonodárci ji jistě hbitě doplní o další dvě stovky stran. Příslušnými směrnicemi bude vylévání tuků do kanalizace regulováno a přísně kontrolováno. Každý občan si bude muset zakoupit a povinně namontovat ke své kanalizační stoupačce měřič tučnosti splašků. Dosud ale nebylo uspokojivě vyřešeno, jak spolehlivě identifikovat tučnou stolici, tu odlišit od tvrdé jako beton a to vše pak dostatečně diferencovat od ostatních splašků. Proto si každý bude muset na tučnou a betonovou stolici pořídit druhý a třetí měřič. Mezi povinnosti každého bude patřit jednou ročně všechny měřiče, samozřejmě za poplatek, nechat přezkoušet, kalibrovat a mít potvrzení pro případnou kontrolu. Vzhledem k tomu, že se dá předpokládat nedostatek a poruchovost nařízených měřidel, budou v každé ulici, po vzoru kontejnerů na tříděný odpad, umístěny městské a obecní kadibudky a umývárny na pánve po smažení řízků. Aby občané ušetřili, mohou vyjetý olej z fritéz filtrovat přes punčochu, a ten pak budou smět bezplatně poskytnout dřevorubcům k mazání řetězů pil. V lese to pak bude vonět po smažení řízků.

Výjimku dostanou ti, kteří v pěti kopiích doloží, že jejich příjem je tak nízký, že si nic tučného k jídlu nemohou dovolit. Pokud někdo vyžebrá něco tučného, bude to muset uvést v čestném prohlášení. Budou-li čestná prohlášení zneužívána, přikročí se k plošným sankcím.

Do budoucna je cílem zajistit stav, kdy každá domácnost, vč. stánků s buřty, bude vlastnit výkonnou čistírnu odpadních vod. To proto, aby vypouštěná voda byla dokonale vyčištěná a dodavatelské firmy ji mohly bez problémů přečerpávat do vodovodní sítě. Nadnárodní monopoly tím ušetří a budou tak moci bez rozpaků a uzardění zvýšit cenu vodného a stočného.

A závěrem? Ucpaná kanalizace je neštěstí, zvláště když se vám ze záchodové mísy začnou do bytu valit exkrementy od sousedů bydlících nad vámi. Otázkou ale je, zda to není pořád lepší než to, co se na nás valí z ČT.