MILAN DUŠEK

Vydavatelství Oftis v Ústí nad Orlicí posílá na pulty knihkupců novelu Petry Votroubkové, devatenáctileté studentky právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která žije v Hradci Králové, pod názvem SEN O MOŘI. Je to její první knížka a tím pádem jde i nové jméno v české literatuře, které je příslibem do dalších let.

Knížka žánrově patří do sci-fi a je určena starší mládeži. Rozsahem má 96 str. Ilustrací ji na první stránce uvádí foto Renaty Průchové.

Autorka novelu ve své anotaci uvádí slovy: „Svět je plný úžasných míst, která pulzují životem a přímo vybízejí k prozkoumání. Kaňon však mezi takováto místa rozhodně nepatří. Právě naopak – v malé osadě mezi skalami žije pouze pár lidí, na které svět už zapomněl. A to je možná dobře. Podivným věcem, které se tu čas od času dějí, by totiž nikdo, kdo není místní, nikdy nevěřil.“

Už samotná anotace, kterou Petra Votroubková sepsala po dokončení novely, svědčí o úmyslu, s jakým text psala, o jejím zaujetí příběhem, který se odehrává mimo civilizaci a potkáte tam třeba duchy a jejich nekonečné příběhy, nerudné příšery, ale třeba i ztracené řidiče kamionů, geniální mechaniky a také jednoho kluka a jeho zvláštní přání. Věřím, že děj, který nám předkládá autorka, neponechá převážnou většinu mladých čtenářů chladnými. Ani se nenadějeme a autorka nás vtáhne do děje. Přiznejme si, že něco takového čtenář potřebuje. Nedostat všechno jako na talíři, ale podílet se nějak na samotném příběhu, třeba pouze v myšlenkách. Nemá rád, když zjistí, že k napsanému není co dodat.

Autorka nabízí příběh, který voní dálkami, postupně se vynořují nové a nové záhady, které je třeba řešit, často jsou mimo lidské chápání, ale je možné si k nim najít cestu, někdy postačí jen trochu fantazie. Mladá autorka má sen stejně jako její chlapecká postava, a doslova vybízí k následování, provokuje čtenáře, aby i on měl svůj sen, který se pochopitelně nemusí odehrávat v jejím Kaňonu. Takovým Kaňonem se prostě může stát kterékoliv místo na Zemi. Tedy i v Čechách.

Takto její text působí a je třeba zdůraznit, že autorka má zvláštní dar vycítit, co je v příběhu důležité a co je možné opominout. Instinktivně jde za svým cílem. K tomu je zapotřebí talent a Petra Votroubková ho nesporně má, možná aniž by si to uvědomovala.