JIŘÍ JÍROVEC

Mě lákaly jen dívčí kozy a přičleněné oblasti.

Jiří Dědeček v písni Přišli včas

 

Byla to doba, kdy všechno šlo pomalu. Kolik cest tramvají to trvalo, než jsme si my kluci troufli dotknout se harasně dívčí ruky na držátku. Kolik týdeníků v kině jsme nevnímali kvůli přemýšlení o tom kdy vzít za ruku holku, která se s námi uvolila jít do tmy poslední řady nebo dokonce do lóže, které byly v některých kinech.

Byla to doba, kdy jsme si mysleli, že to tak má být, že musíme „dobývat“ a holky se zazdráhat. Žili jsme v ilusi vítězů a holky, když byly chytré, nám to nevyvracely.

Byla to doba, kdy si české holky dokázaly ochránit oblasti našeho klukovského zájmu. Strach z otěhotnění byl větší než dostupnost antikoncepce.

Byla to doba, kdy se říkalo, že zdravotní sestry jsou vstřícné k lékařům. Je o tom Nemocnice na kraji města. Jenže: Ina nese vztah s Blažejem hrdě, doktorka Čeňková některé chlapy odráží, některé ne, kdežto její stárnoucí kolegyně Králová zahrává návrhy mladého Peterky do ztracena. Sestra Huňková řeší zkušenost s Cvachem s grácií. Nedělá ze sebe krávu, která nevěděla, co dělá. Nevykřikuje do světa, že s ním kdysi byla v posteli lékařského pokoje a je z toho po letech zdrcená.

Byla to doba, kdy se v Česku jezdilo stopem a samotná holka měla větší šanci na svezení než jiné kombinace, které stály na silnici. Iva Pekárková psala o sexu na silnici v knize Péra a perutě. Kdysi mi ji doporučil sám Josef Škvorecký slovy: „Tam se pořád šoustá.“ Ale i to bylo takové české něco za něco.

Byly to doby, kdy bylo přitažlivější dělat lásku než válku.

Byly to doby bohatýrských večírků. Třeba na maloměstě, kde bydleli (tehdy mladí) zaměstnanci Chalk River Nuclear Laboratories. Na konci byly klíče od aut naházeny do klobouku. Byla to sázka do loterie: holky si vytáhly klíče a tím byl určen partner po zbytek večera či noci.

Pak se doba změnila. Ne snad, že by nebyly války, ale hipíci a jim podobní zestárli a vrch nabyly feministky. Ty západní prý přišly i do Česka, aby poučily „české slepice“, jak si ty hnusné chlapy držet od těla.

Nastala doba vzdalování, které se projevuje i v situacích, jež nemají s erotikou nic společného. Taková kanadská vyděšenka si nenechá přidržet dveře, patrně v obavě, že ji zdvořilec plácne přes zadek.

Nastala doba, kdy muži ztrácejí původně přisuzovanou úlohu živitelů. Rostou jim existenční starosti a s nimi klesá počet spermií. Jistý komik mezi českými politiky to nechápe a připisuje bídu samoživitelek jejich neschopnosti najít bohatce.

Nastala doba, kdy na již zdevastované mužské pokolení dopadá hněv žen, které se ocitly s chlapem bez kalhotek a nic z toho neměly. Ani roli, ani vztah s jeho MasterCard.

Nastala doba, kdy se padesátnice rozhodly zažalovat chlapy, kteří tehdy měli moc a peníze. „Já taky“, přiznávají se k hlouposti mládí nebo snaze převaginovat konkurentku.

#MeToo se možná nedotkne české kotliny. Naše ženy jsou možná soudnější než jejich západní protějšky, a pak, v Česku není tolik peněz k vysouzení.

Možná ta doba nenastane, protože by svoje #MeToo mohli začít uplatňovat i muži. Tedy v opačném smyslu: I já jsem vynaložil spoustu sil na to, abych tu či onu dostal z kalhotek a do postele. Nebyl jsem ale dost vlivný a bohatý a tak šly za štěstím o postel dál.