Břetislav Kotyza se narodil 28. července 1942 ve Zlíně, kde také bydlí. Vyučil se a pracoval v dřevěném řemesle. Poté vystudoval UMPRUM v Uherském Hradišti, obor průmyslový design. Od roku 1975 působil ve Filmovém studiu Zlín, ateliér kresleného filmu, kde pracoval na zakázkách i na vlastních autorských animovaných filmech. Po rozpadu Filmového studia Zlín v roce 1989 se živil různě. V současnosti je rentiér.

Píše od mládí. O sobě říká: Básník volného verše, širokého záběru a barokního gesta. Sedlák se slámou v botách, vždy ochoten k hovorům.

Petr Čermáček, básník a redaktor Welles, o něm napsal: Je spíše výjimkou najít v současné poezii tak usilovné, jazykově košaté a přitom v dobrém slova smyslu tradiční psaní, jaké předkládá BK.

Jiří Žáček, básník: NAMÍSTO RECENZE / Zapomeňte lži a fráze českých televizí, / blafy těch, co dřepí u lizu, / čtěte slovo poctivé a ryzí, / čtěte Břetislava Kotyzu.

Literární tvorba, próza i lyrika, je pro Kotyzu prostředek komunikace. Komunikace psaným slovem o hledaném a nevyslovitelném. Komunikace se společností, komunikace se sebou, komunikace s každým, kdo je ochoten a schopen naslouchat. Pracovním heslem autora je výrok F. X. Šaldy: Jen kurvy se musí líbit, básně ne. Oproti výroku básníka Vladimíra Holana: Kameni, přicházíš…

Básně i prozaické texty Kotyza průběžně publikuje v tištěných periodikách (Tvar, Obrys-Kmen, LUK, Dokořán OS, Haló noviny, Literární Fórum), na internetových stránkách české literární scény (Divoké víno, Pozitivní noviny, Jihočeský Klub Os) a na zahraniční tištěné publikaci Čechoaustralan a webovém portálu Czechfolks. Com.plus. Autorské čtení měl v Mahenově památníku Brno (2009), v Knihovně Františka Bartoše Zlín. Realizovány byly náměty k animovaným filmům Profesionál, Concerto grosso, Balada o jabléčkách, Švec a čert (spoluautorství) O slonovi, který chtěl létat (spoluautorství) a texty k písním divadelní zpěvohry Penélope (režie Karel Semerád). Texty k folkovým písním byly oceněny na finále celostátní Porty Plzeň 1983.

Společensky i politicky je neorganizován. Bez náboženského vyznání. Dosud funkční manželství. Dva vnuci, kluci jako buci, v dosahu srdce.

Básnické sbírky a účast v knižních básnických almanaších:

1986 – sbírka básní Triptych. OKS Zlín.

2005 – sbírka básní Útržky hovorů. Nakladatelství ALISA Petřvald.

2010 – zastoupení v almanachu Stavitelé chrámu poezie. Nakladatelství KRIGL Praha.

2011 – zastoupení v publikaci I. pražský básnický almanach.

Nakladatelství Gemini Publishing Prague.

2013 – sbírka básní Útržky hovorů II. Nakladatelství EPIKA Jindřichův Hradec.

2015 – Terasa Zlínské literární tržnice. Společná publikace autorů regionu Zlín.

2016 – Almanach Kmene 2016, podtitul Hej, Slované! Nakladatelství KMEN Brno.

 

 

Unie českých spisovatelů přeje Břetislavu Kotyzovi k výročí vše nejlepší, především zdraví, osobní i rodinnou pohodu a nové verše