TREVOR LAW

V tomto roce opět někteří čeští básníci přispěli k poetické tvorbě svými díly. Za zmínku tedy stojí v prvé řadě Almanach české poezie pro rok 2016. Nese název Řezbáři stínů. Je v něm shromážděno devět desítek básníků. Svými zajímavými perokresbami jej ozdobila Luciána Křížová-Stiborová a knihu vydal nakladatel Milan Hodek v červenci 2016. Almanach je sestaven básníkem Vladimírem Stiborem, jako už několikátý v pořadí. Je na místě mu za tuto velkou práci vzdát dík a hold.

Neméně zajímavé je, jak stručné životopisy v závěru Almanachu všichni autoři doplnili odpovědí na otázku, kterou položil editor knihy. Otázka zněla: „Dokážete svou poezií nasytit hladové?“ Z odpovědí může čtenář vnímat jak jednotlivé verše, tak i odpovědi zúčastněných básníků, které dokáží vypovídat o stavu básníkova nitra.

Další zajímavá sbírka poezie je z pera Vladimíra Stibora. Nese název Vrhači stínů a v pořadí je už jeho sedmnáctá. Zvykneme-li si na jeho hýření surrealistickými obrazy a dokážeme-li jít za tímto básníkem do krajin jeho fantazie, budeme okouzleni. Skvělým a erudovaným úvodem osvětlila sbírku PhDr. Františka Vrbenská a kresbami ji doplnil Roman Spuk. O V. Stiborovi se v této sbírce zajímavě zmiňuje i Vratislav Podroužek.

Třetí z nových sbírek poezie je kniha Aleny Klímové Brejchové, píšící pod pseudonymem BO.- žena. Nese název Stigmata něžných létavic a autorka, která se rovněž dlouhá léta věnuje tvorbě malířské a grafické, i tuto sbírku doplnila vlastní koláží. Sbírku vydalo nakladatelství Alfa-Omega v Dobřejovicích. Autorčiny básně jsou opět jedinečnou ukázkou výrazné současné ženské lyriky. Každá z básní představuje jakýsi příběh, vtěsnaný s erudicí jí vlastní do přísného tvaru, většinou znělky-sonetu. Ráda přirovnává básníky k létavicím, bolidům, které buď bezezbytku shoří či dopadnou na planetu zemi jako kosmem stigmatizovaný kámen. I básníci jsou stigmatizováni a taveni vlastním ohněm. Katalyzátorem jejich žáru a jiskření bývá mnohdy bolestná, ale i radostiplná emoce. I oni budou jako vzácný bolid lidstvem zkoumáni. Z pera této bohatě tvořící autorky vyšla letos v létě i velmi pěkně adjustovaná kniha Sonety pro krále. Vydalo ji opět nakladatelství Alfa-Omega v edici PhDr. Věry Martínkové, CSc., a jedná se o padesát sonetů, výběru ze tří set sonetů Aleny Klímové připravených k vydání. Tyto sonety jsou nezvykle a zajímavě doplněny krátkými zamyšleními, vztahujícími se k tématu jednotlivých básní. Kniha je v pevné vazbě s pěknou titulní stranou, na kterou propůjčila svůj obraz známá pražská malířka Eva Jandejsková. Tak jako všechny svoje knihy, vyzdobila tvůrkyně novou knihu několika kresbami. Její tvorba, která obsahuje i mnoho povídek a zajímavých článků, vycházejících však převážně v Austrálii, ale i v periodikách A.M.O.R.C, má velmi široké spektrum témat. Básnířka odhaluje své nitro bez zábran a mnoho čtenářů vnímá její verše jako lék na samotu, bolesti stáří, i na další problematiku, spojenou s naším pozemským putováním.