IVAN FONTANA

Postupně jsme rezignovali na výchovu svých ratolestí. Fyzická nedotknutelnost, kterou jim poskytujeme, není asi to nejlepší, co jim dáváme. Hubený výsledek výchovy znamená nebezpečí nejen pro naše mazánky, ale v podstatě i pro celou společnost. Západní vliv a převzatý způsob výchovy, bez majetkového zázemí a jeho předání, přináší bezprecedentní výsledky, které lze přičíst k celkovým ztrátám.

Výchova je přehazována jako horký brambor z rodiny na školu, a společnost si evidentně neví rady, jak postupovat dál. Nikdo neví, kde končí a začíná odpovědnost rodiny a školy.

A co podíl volného času, vliv televize a filmu, vliv, který nelze odstřihnout? Ve školních škamnách a uličkách bují skrytá i otevřená, často velice ostrá a nebezpečná šikana. Škola je bohužel úrodná půda pro její vznik a vývoj.

Žáci a studenti jako by byly figurky z plastů, sotva rozlišují virtuální realitu od světa vezdejšího.

Následky současné výchovy jsou evidentně negativní, frustrující, odpuzující, úděsné a strašlivé: použití zbraní, kulometná hnízda bez licencí a zbrojních pasů. Oběťmi útoků jsou nejen učitelé, ale zhusta i spolužáci. Jak k tomu oběti přijdou? Domnívají se snad útočníci, že postřílené oběti vstanou z mrtvých? Případů násilí, podobajících se spíše jatkám než škole, přibývá, jsou tady a jsou skoro na denním pořádku, v rozvrhu. Jejich počet a závažnost stoupá, nikdo si neví rady, ani odborníci. Každý soudný člověk však ví, že nasazený trend je scestný. Zkuste však na své dítě sáhnout.