Marta Fenclová nedávno v Magazínu Volkzeitungu napsala na téma Český večírek: "Fotografie z večírků celebrit plní stránky zahraničních i domácích magazínů a jsou hlavním (a často jediným) tématem každého pořádného bulváru. Většina obyčejných smrtelníků se na VIP párty, neboli večírek pro velmi důležité osoby sice nikdy v životě nedostane, ale takové akce se dnes už staly určitým fenoménem. Koho z těch, ?o kterých se mluví?, tam můžeme potkat? Jak se chová? Co má na sobě, co si naloží na talířek a nalije do skleničky?" A následuje popis žranic a chlastaček, zabijaček a glgaček, jichž se účastní převážně zhulení papaláši a režimní umelci, jejichž jedinou předností je dvakrát složený žaludek a jako ocel pevná játra.
Což o to, smrtelníci jsme všichni. I vyžraný Černý se svým bachorem nacpaným humry půjde z Hradu do penálu bez smokingu a s prázdným žaludkem. Jenže - historicky vzato nedávno - "smrtelníci" poté, co dobře pracovali, dostali vyznamenání (nikoli "čestné" doktoráty) a jedli pili hodovali ve Španělském sále.
Ještě štěstí, že smrt je dokonale nesmrtelná - zemře i Havel, i Borovec, i multimilionář Kožený, nic si neodnesou, odejdou ještě holejší, než přišli na svět.
Ještě štěstí! Jinak bychom četli na zdech hřbitovů i porodnic: "S námi umřete jako v pohádce! První den v hrobě s poloviční slevou. Umřeš a máš to zadarmo!". Stačí, že již dnes čteme: "S námi umřete nejlevněji!"
Autor: Karel Sýs
[ PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK | NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK | NÁVRAT NA OBSAH | FORMÁTUJ PRO TISK ] |